17 mei 2024

Ted Broekhof over zijn overgang naar het bedrijfsleven

Ted Broekhof over zijn overgang naar het bedrijfsleven

Ted Broekhof, voormalig advocaat, is enkele jaren geleden overgestapt naar een rol als bedrijfsjurist binnen de bancaire sector. Deze transitie, die niet ongebruikelijk is binnen zijn beroepsveld, geeft belangrijke inzichten in de motivaties en veranderingen die professionals ondergaan wanneer zij de advocatuur verlaten voor een functie in het bedrijfsleven.

Juridische wegen: De carrière van Ted Broekhof

Ted beschikt over een uitgebreide juridische opleiding, met zowel een bachelor als een master in privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in de commerciële rechtspraktijk.

Ted is zijn carrière begonnen bij een internationaal advocatenkantoor, waar hij zich gespecialiseerd heeft in financieel toezichtrecht en in het bijzonder de wet- en regelgeving met betrekking tot betalingsverkeer en elektronisch geld (PSD2/2EMD), beleggingsfondsen (AIFMD/UCITS), beleggingsondernemingen (MiFID2/MiFIR) en de bestrijding van het witwassen van geld (AMLD).

Na een periode van bijna vier jaar als advocaat financieel toezichtrecht bij Osborne Clarke en een juridische functie van ruim twee jaar bij ING in het Legal Payments team, is Ted overgestapt naar zijn huidige rol als Legal Counsel bij Handelsbanken – een persoonlijke relatiebank voor particulieren, ondernemers en vastgoedbedrijven – waar hij zich verder specialiseert in financieel toezichtrecht en commercieel contracteren.

Ted vertelt: “De advocatuur was een dynamische en leuke leeromgeving die mij een solide basis voor het vervolg van mijn carrière heeft gegeven, zowel op juridisch als persoonlijk vlak. Zo kreeg ik in een nieuw en jong team al snel veel verantwoordelijkheden en heb ik bijvoorbeeld een leidende rol gehad in het verkrijgen van één van de eerste vergunningen voor een elektronischgeldinstelling van De Nederlandsche Bank (DNB).”

De beslissing om over te stappen

De voornaamste beweegreden voor Ted’s overstap richting het bedrijfsleven was de wens om meer impact te hebben binnen zijn vakgebied. Ted legt uit: “Ik zocht naar meer verdieping en wilde direct kunnen zien wat er met mijn werk in de praktijk gebeurde. In het bedrijfsleven heb ik bovendien meer regie over mijn eigen agenda, wat mij meer grip en zicht geeft op de resultaten van mijn juridische werkzaamheden.”

Verschillen tussen advocatuur en bedrijfsleven

Ted observeert: “In de bancaire sector dien je rekening te houden met een veelheid aan belangen van verschillende stakeholders, wat de juridische werkzaamheden in beginsel gevoeliger, uitdagender en complexer maakt.” Bovendien merkt Ted op dat als Legal Counsel in het bedrijfsleven de collega’s op kantoor je ‘cliënten’ zijn, wat over het algemeen een persoonlijkere en duurzamere relatie met die (interne) cliënten tot gevolg heeft.

Daar staat volgens Ted tegenover dat de advocatuur de perfecte omgeving is om als jurist te specialiseren in een specifiek rechtsgebied, commerciële ervaring op te doen en te groeien op die vlakken.

Doelen en drijfveren

Op professioneel vlak was Ted op zoek naar de mogelijkheid om zijn kennis van de praktische toepassing van wet- en regelgeving te verdiepen. “Als in-house bedrijfsjurist krijg ik meer kansen om de praktische werking van financiële dienstverlening te begrijpen en te verbeteren, iets wat in mijn rol als (externe) advocaat minder aan bod kwam.” Op persoonlijk vlak zocht Ted naar een nog betere work-life balance. “Ik kan nu meer tijd besteden aan dingen die mij energie geven, zoals diepgaande relaties met mijn vrouw, vrienden en familie.”

Reflectie op een carrièreswitch

Ted ziet zijn overstap van de advocatuur naar het bedrijfsleven als een persoonlijke keuze, gedreven door zijn verlangen naar een directe en zichtbare impact van zijn werk en een verbeterde balans tussen werk en privé. “Deze overstap heeft mij niet alleen professioneel verrijkt, maar ook meer persoonlijke voldoening gebracht,” reflecteert Ted.

Meer nieuws

04 juni 2024

Een overstap van advocaat naar bedrijfsjurist – Charlotte van Lingen
Lees meer over

31 mei 2024

De evolutie van business support rollen in de advocatuur
Lees meer over

23 mei 2024

De ESG backlash: wat betekent dit voor advocatenkantoren?
Lees meer over