04 november 2022

In gesprek met Ysquare over talentontwikkeling en legal leadership: Topadvocatuur bedrijven op een persoonlijke manier

Ysquare is een nichekantoor op het gebied van commercial litigation, corporate litigation en arbitrage. Kenmerkend voor Ysquare is niet alleen dat alle advocaten afkomstig zijn van de grote topkantoren, maar ook de prettige sfeer waarin er wordt gewerkt. Het kantoor richt zich op de bovenkant van de grootzakelijke markt, maar is ook warm en persoonlijk. Dat merk je op de werkvloer, en ook cliënten zal het niet ontgaan. Een gesprek met Bregje Korthals Altes en Robbert Jan van der Weijden over hun opvallende manier van kantoorvoering, kijk op talentontwikkeling en hun visie op legal leadership.

“Als je met plezier aan een zaak kunt werken, komt er altijd een beter processtuk of advies uitrollen.”

Iconisch en zakelijk gebouw met een persoonlijke inrichting

Waarom wordt jullie kantoor als uniek en persoonlijk en warm ervaren?

Robbert Jan: ”Wat ons kenmerkt is dat we uiteraard de kwaliteit van ons werk heel belangrijk vinden, maar ook dat we lol willen hebben in wat we doen. Topadvocatuur bedrijven op een leuke manier, zeg maar. De dingen die ons bijzonder maken, komen vaak voort uit een combinatie van die twee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de overzichtelijke omvang van de teams waarin we werken, maar bijvoorbeeld ook aan het feit dat we in Valley op de Zuidas zitten. Een iconisch gebouw met een zakelijke uitstraling van de buitenkant, maar de inrichting van onze verdieping heeft juist iets warms en persoonlijks. Dat is ook de letterlijke opdracht geweest aan onze architect. Dat persoonlijke past bij ons en is echt deel van onze identiteit geworden. Ons kantoor is een plek waar mensen zich prettig en veilig voelen. Ook in de periodes dat het wat drukker is wordt er een hoop gelachen en loopt niemand zichzelf voorbij.”

Plezier, vertrouwen, veiligheid en teamspirit

Bregje: “Die persoonlijke insteek is absoluut een bewuste keuze geweest. Dit is belangrijk voor het werkplezier, maar het draagt ook positief bij aan de kwaliteit van ons werk. Als je met plezier, in vertrouwen, veiligheid en teamspirit aan een zaak werkt, komt er een beter processtuk of advies uitrollen. Je moet je werk vooral heel leuk vinden om ook de allerbeste kwaliteit neer te kunnen zetten.”

Hoe kijken jullie aan tegen ontwikkeling van jullie professionals?

Bregje: “Dat we in kleine teams samenwerken betekent dat er veel aandacht is voor onze medewerkers. Het is niet zo dat men heel lang zwemt en pas op het laatste moment een correctie of instructie krijgt om toch de andere kant op te gaan. Je werkt bij ons echt samen aan een dossier. Dat is goed voor de ontwikkeling van jonge advocaten. Je hoeft het bij ons niet in je eentje te doen.”

Winstmaximalisatie en flexibiliteit

Bregje: “Wij zijn een commercieel kantoor en doen grote zaken. Dat is het uitgangspunt. Maar het feit dat wij in kleinere teams werken en het belangrijk vinden dat er voldoende tijd is voor de cliënt, het dossier en de begeleiding van jonge medewerkers doet uiteraard iets met het financiële resultaat. Maar dat hoort erbij. We investeren graag in kwaliteit, sfeer, en de ontwikkeling van onze mensen.”

Zeg ook eens ‘nee’

Bregje: “Het is soms goed een advies even naast je neer te leggen om het de volgende dag weer op te pakken. Dat heb je soms nodig om het in een breder perspectief te zien. Heb ik alle facetten die van belang zijn wel meegewogen? Heb ik ook van de niet juridische elementen voldoende rekenschap gegeven? Is het advies praktisch hanteerbaar voor de cliënt? Door jezelf de ruimte te geven nog eens met een frisse blik naar een dossier te kijken, zie je soms dingen die je eerder niet zag. Om die ruimte en capaciteit te houden, zeggen we ook wel eens ‘nee’ tegen mogelijke nieuwe zaken. Dat is wat mij betreft hét voorbeeld hoe dit de kwaliteit van het werk ten goede komt.”

Legal leadership

Wat is voor jullie de definitie van legal leadership?

Robbert Jan: “Een legal leader is iemand met een zekere voorbeeldfunctie. Iemand die oog heeft voor wat er in de maatschappij gebeurt, de flexibiliteit heeft om mee te gaan met zijn tijd en tegelijkertijd een heel goed jurist is. Iemand moet ook gevoel hebben voor de praktische en commerciële kanten van een zaak, en een brede interesse hebben. En hij of zij moet natuurlijk in staat zijn om het enthousiasme voor het vak op de volgende generatie over te brengen”

Bregje: ‘’Een legal leader is een goed jurist maar heeft ook verantwoordelijkheid voor mens, milieu en omgeving. Het is iemand met een goed bewustzijn. We hebben een heel bijzonder vak met bijzondere privileges. We doen geen strafdossiers, dus het is niet zo dat wij elke dag te maken hebben met alle uitdagingen van de rechtstaat. Maar we hebben wel een verantwoordelijkheid. We voeren bij het aannemen van nieuwe cliënten daarom soms best een stevig debat met elkaar. Je moet je bewust zijn van je rol en verantwoordelijkheid, dat bewustzijn is heel belangrijk als legal leader. Kan je wat je doet aan je (groot)ouders of je kinderen uitleggen? Bij het aannemen van een nieuwe zaak stellen we ook altijd de vraag wie die graag zouden willen doen. Wanneer er niemand een twinkeling in zijn of haar ogen heeft, kan je een zaak soms beter niet aannemen.

Brede ontwikkeling als concurrentievoordeel

Ik zie dat jullie advocaten best veel nevenactiviteiten hebben. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

Bregje: “Ruimte overhouden voor nevenactiviteiten is voor ons belangrijk en onderdeel van onze kantoorfilosofie. Door die activiteiten zie je beter hoe jouw werk als advocaat past binnen de rest van de omgeving en krijg je de kans je breder te ontwikkelen. Veel van ons zijn bijvoorbeeld rechterplaatsvervanger, arbiter, geven les of publiceren. Neem nu bijvoorbeeld het arbiterwerk. Daardoor ervaar je zelf wat een rechter of arbiter nodig heeft voor het maken van een vonnis. Die ervaring neem je dan weer mee in je werk als advocaat. Je merkt daardoor ook wat het met een rechter of arbiter doet om processtukken van 100 pagina’s over de schutting gegooid te krijgen. We geloven dat je een betere advocaat wordt door je breder te ontwikkelen.”

Robbert Jan: “Ook dit draagt zeker bij aan kwaliteit en werkplezier. Die extra bagage zorgt in de dagelijkse praktijk soms ook net voor dat stukje extra, waardoor je in de top van de markt kunt meedoen. Daarnaast is de mogelijkheid je in de breedte te ontwikkelen ook belangrijk voor de jongere generatie. Je merkt dat ze graag hun steentje willen bijdragen aan de maatschappij en zich willen ontwikkelen, niet alleen als professional, maar ook als mens.”

Wie is Bregje Korthals Altes?

Bregje heeft meer dan 20 jaar ervaring in de advocatuur, was compagnon bij de Brauw Blackstone Westbroek en maakte in 2020 de overstap naar Ysquare. Zij heeft een brede litigationpraktijk, veel ervaring in (internationale) arbitrages, en is zeer actief in de energiemarkt. Bregje heeft een gezin met twee puberdochters, is gek op het strand en staat veel langs de lijn op het hockeyveld.

Wie is Robbert Jan van der Weijden?

Robbert Jan is zijn loopbaan in de advocatuur begonnen in de commercial litigation- en insolventiepraktijk van Stibbe. Daarvoor was hij enkele jaren promovendus en docent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit. Hij is vanaf de oprichting in 2019 verbonden aan Ysquare, en houdt zich bezig met allerhande commerciële geschillen, class actions en insolvency litigation. Robbert Jan woont in Amsterdam, sport en skiet graag en is in de zomer veel op het water te vinden.

Meer nieuws

17 mei 2024

Ted Broekhof over zijn overgang naar het bedrijfsleven
Lees meer over