11 januari 2024

In gesprek met Toon van de Wetering: de carrièregroei naar partnerschap bij DRB

In gesprek met Toon van de Wetering: de carrièregroei naar partnerschap bij DRB

Per 1 januari 2024 is het zo ver: Toon van de Wetering is officieel Partner bij DRB. Hoog tijd om eens in gesprek te gaan. Wie is Toon? Wat maakt dat deze stap op dit punt in zijn carrière zo passend en vooral welkom is? En wat wordt zijn focus voor de komende jaren? In dit interview ontdekken we meer over zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling, de visie van DRB en zijn visie op de toekomst. Hij neemt ons mee!

Kun je meer vertellen over je achtergrond en hoe je bij DRB terechtgekomen bent?

Toon: “Leuke vraag. Ik heb rechten gestudeerd in Leiden en heb daar een ondernemingsrechtelijke master gevolgd. In die periode liep ik stages in de advocatuur, zowel op het gebied van M&A als IP. De wereld van de advocatuur – de mensen, de dynamiek, de deals – sprak me erg aan, maar de puur juridische inhoud overtuigde me niet voldoende om als advocaat te gaan werken. Na mijn afstuderen eind 2015 wist ik dat ik niet in de advocatuur wilde werken, maar wel graag samen met de mensen uit de advocatuur. Het adviseren en begeleiden van mensen bij belangrijke carrièrekeuzes en het realiseren van duurzame groei bij verschillende organisaties trok me aan. En dat allemaal toch met die koppeling met legal, dat bracht me uiteindelijk bij DRB.”

Welk aspect van het werk sprak je zo aan bij DRB?Toon: “Tijdens mijn studie kende ik de wereld van search en selectiebureaus niet zo goed. Dit vak leer je ook niet in de studieboeken, er is geen opleiding voor search en selectie. Maar de ervaren collega’s in het vak, het menselijke aspect, het hoge kwaliteitsniveau en de persoonlijke en impactvolle benadering van DRB, passen in de praktijk erg goed bij mij.”

Even over die impactvolle manier van werken bij DRB. Kun je daar meer over vertellen?

Toon: “Zeker, we hechten bij DRB veel waarde aan persoonlijke aandacht, zowel voor de klant als voor de kandidaat. Het draait om het opbouwen van duurzame en hechte relaties, waarbij we echt de tijd nemen om iemand te leren kennen. In plaats van een eenmalige opdracht te doen of een eenmalig contact streven we ernaar om een band op te bouwen met elkaar voor de langere termijn. We volgen mensen langdurig en proberen hen op een dieper niveau te begrijpen. Zo kunnen we een goede en duurzame match realiseren door niet alleen te kijken naar de inhoud en functievereisten, maar ook naar de persoon achter het cv en de klik met de cultuur van een organisatie.”

Je bent direct na afstuderen in 2016 bij DRB gestart en wordt in 2024 partner. Je bent wat dat betreft echt ‘eigen kweek’. Kun je wat meer delen over je ontwikkeling door de jaren heen en wat je hebt moeten doen of juist niet om partner te worden?

Toon: “Mijn ontwikkeling bij DRB is eigenlijk organisch verlopen. Ik heb veel geleerd van mijn collega’s die ruime ervaring hebben als headhunter en als carrièrecoach. In de beginjaren lag mijn focus vooral op het opbouwen van een juridisch netwerk van kandidaten en klanten. Je werkt aan je eigen zichtbaarheid zodat de potentials je weten te vinden en voert steeds zelfstandiger search projecten van a tot z uit. Daarnaast zijn het acquireren van nieuwe opdrachten en het begeleiden en ontwikkelen van collega’s cruciale elementen om door te groeien binnen DRB. Het draait denk ik om impact maken, een betrouwbare sparringpartner zijn, verbindingen kunnen maken, netwerken, goed luisteren, klantgerichtheid en organisatiesensitiviteit. Daarin moet je je ook flexibel op kunnen stellen en bereid zijn extra stappen te maken, als de klant of de situatie erom vraagt, om succesvol te zijn.”

Als we kijken naar de filosofie van DRB over het laten groeien van legal leaders, ben jij nu zelf ook een leader, zeker gezien de stap die je nu maakt. Wat maakt jou volgens jouzelf een waardevolle partner bij DRB?

Toon: “Het is altijd lastig om zulke dingen over jezelf te zeggen. Bij DRB streven we ernaar de go-to voor legal leaders te zijn en te blijven, en dat sluit naadloos aan bij mijn visie. Persoonlijk ben ik trots op wat we hier bij DRB hebben bereikt. Trots op ons marktaandeel, op de mooie organisaties die we bedienen, op de successen die we behalen maar vooral trots op ons team. Ik hoor dat ik deze trots ook uitstraal en dat merk je in gesprekken. Als ik bijvoorbeeld op een verjaardag ben en iemand heeft moeite met het vinden van collega’s, dan vraag ik waarom dat zo is en waarom ze niet met ons werken.

We willen niet alleen nu, maar ook in de toekomst de beste zijn in ons segment. We kunnen organisaties in de volle breedte adviseren en verder helpen met zowel search en selectie, strategieontwikkeling, coaching en leiderschapsvraagstukken. Het voelt heel natuurlijk dat ik me steeds meer ben gaan identificeren met waar we bij DRB voor staan. We zijn allemaal mensen met dezelfde passie, energie en aandacht voor ons werk. Ik denk dat deze aanpak, aandacht en verbondenheid het verschil maken.”

Wat zijn de afgelopen jaren veranderingen geweest in jouw werkveld?

Toon: “Het afgelopen jaar hebben we als kantoor nog meer focus aangebracht en strategische keuzes gemaakt. Zo heeft DRB een duidelijke focus op de juridische sector en helpen wij organisaties en mensen groeien door middel van search en selectie (vast en interim), coaching en strategieontwikkeling. Met onze dienstverlening en inmiddels 23-jarig bestaan, is DRB een bekende en gewaardeerde partner op het gebied van human capital. We richten ons vooral op kantoren en organisaties die zich onderscheiden, die uniek zijn in wat ze doen. We werken bijvoorbeeld onder meer succesvol samen met bedrijven als Patagonia, Pon Automotive en TU Delft maar ook met duurzame energiebedrijven waaronder Scatec.”

Wat wordt jouw focus voor de komende jaren?

Toon: “Ik behoud mijn focus op de search en selectie binnen de advocatuur en het bedrijfsjuridische segment. De interim-posities binnen legal vallen al onder mijn verantwoordelijkheid. Dus eigenlijk ga ik me bezighouden met alle drie de aspecten en de verdere uitbouw van mijn netwerk daarin. Daar heb ik ongelofelijk veel zin in.”

Laten we tot slot nog even kennismaken met de persoon achter de titel. Wie is Toon eigenlijk?

Toon: “Sporten is echt mijn ding, vooral voetballen, maar ook hardlopen, skiën of voetbal kijken. Voetballen doe ik al sinds mijn vijfde. Ik speel in een leuk team op een inmiddels iets minder serieus niveau. In mijn sociale leven ben ik graag onder de mensen, genietend van tijd met vrienden, leuke uitjes, weekendjes weg en skivakanties. Dat laatste is echt mijn ideale vakantie, de sportieve inspanning overdag in de berglucht en ‘s avonds gezelligheid met elkaar.”

Wil je nog iets kwijt?

Toon: “Dat ik ongelofelijk dankbaar ben voor deze kans en ook enorm trots op wat we tot dusver bereikt hebben met DRB. Ik kijk erg uit naar mooie en succesvolle jaren!”

Meer nieuws

04 juni 2024

Een overstap van advocaat naar bedrijfsjurist – Charlotte van Lingen
Lees meer over

31 mei 2024

De evolutie van business support rollen in de advocatuur
Lees meer over

23 mei 2024

De ESG backlash: wat betekent dit voor advocatenkantoren?
Lees meer over