03 december 2024
Heb je een vraag? Bel ons: +31 70 361 70 09
Heb je een vraag? Bel ons: +31 70 361 70 09
Wetgeving die bijdraagt aan een groter doel: online omgevingen veiliger maken (voor onze kinderen), beter te begrijpen voor ouderen, eenvoudiger te gebruiken voor mensen met een handicap en bijdragen aan een eerlijke concurrentie. Maar ook auto’s die niet gehackt kunnen worden en enkel data delen met de juiste partijen op een transparante wijze. Het zijn geen typische voorbeelden van waar een jurist zich mee bezighoudt, maar voor Sebastiaan ter Wee en zijn team vormen deze juist de kern van het werk. “Het rechtsgebied van Digital Regulations is een rechtsgebied dat erg in ontwikkeling is, maar uiteindelijk als een hoeksteen zal fungeren voor hoe we als maatschappij omgaan met juridische risico’s en verplichtingen.”
Sebastiaan geeft sinds ruim een half jaar mede leiding aan het Digital Regulations en Legal Tech team bij Deloitte Legal. Hij heeft bijna vijftien jaar ervaring op het gebied van technologie, data (privacy), cyber en regelgeving. Voordat hij bij Deloitte als Partner begon, werkte hij ruim tien jaar bij Aegon Group en was hij wereldwijd verantwoordelijk voor de multidisciplinaire teams van juristen, datawetenschappers, informatiebeveiligingsspecialisten en veranderingsleiders die adviseren over en uitvoering geven aan alle wet- en regelgeving op het gebied van data(privacy) en informatiebeveiliging. Daarvoor werkte hij enkele jaren als mededingingsadvocaat bij een groot Brits advocatenkantoor.
Het Digital Regulations en Legal Tech team werkt nauw samen met alle andere relevante teams en vakgebieden binnen Deloitte die met klanten werken op het gebied van data(privacy), informatie-/cybersecurity, Artificial Intelligence (AI) en waar ondersteuning bij IT- of cloudcontracten nodig is. “Wij werken multidisciplinair binnen Deloitte. We worden betrokken bij diverse projecten in de organisatie die te maken hebben met wetgeving en compliance, zoals het ontwikkelen van risicomodellen. Onze taak is ervoor te zorgen dat de adviezen voldoen aan de relevante wetgeving.”
Deloitte Legal is een Legal Service Provider maar dan als onderdeel van Deloitte, een onderneming met erg veel kennis en ervaring op het gebied van onder andere informatiebeveiliging, datamanagement, (IT-) transformatie en bredere organisatorische transformatie. Met zoveel geweldige specialisten, meer dan 400.000 collega’s in 150 landen en sterke partnerships kan Sebastiaan met zijn team echt een impact maken voor klanten en de maatschappij. “Na Aegon had ik weer terug kunnen gaan in de advocatuur. Maar waar mijn kracht zit, is om niet zo nodig alleen maar in juridische vraagstukken te denken, maar dat vraagstuk te plaatsen binnen organisaties en processen. Hoe verhoudt de juridische vraag of verplichting zich tot de bedrijfsvoering en uiteindelijk het product, online of offline. Mijn specialisme ligt dan nog een laag dieper, vooral in de domeinen van data, bedrijfsstructuren, informatiebeveiliging en meer en meer ook binnen de ontwikkelingen rondom artificiële intelligentie.”
De advocatuur gaat diep in op een juridisch vraagstuk om tot een aanbeveling te komen, maar het team van Sebastiaan hanteert juist een bredere aanpak. “Een klant heeft een uitdaging die meerdere aspecten van de bedrijfsvoering raakt. Hoe bouw je daar een juridische laag in om compliance te waarborgen en innovatie te faciliteren? Dat is een geheel andere manier van juridisch adviseren. Wij vormen een cross-over tussen advocatuur en in-house juristen, met de luxe om mensen op te leiden tot topspecialisten in wetgeving vanuit Europa, zoals de AI-Act (Artificial Intelligence Act), NIS2 (Network and Information Security Directive 2), Cyber Resilience Act (CRA), Digital Operational Resilience Act (DORA), Data Act, maar ook de Digital Services Act (DSA). Deze wetgeving is erop gericht om Europa klaar te maken voor de digitale toekomst. Het omvat verschillende maatregelen en beleidslijnen, data- en platformwetgeving voor een veilige, inclusieve en eerlijke digitale omgeving voor alle Europeanen. Dat is onderdeel van ons werkgebied.”
Volgens Sebastiaan is het belangrijkste van een advies hoe je het effectief binnen een organisatie implementeert. “Onze juridische dienstverlening moet bijdragen aan het faciliteren van innovatie, dat is wat ons betreft de nieuwe standaard. Ons advies geven we door aan Deloitte collega’s, General Counsels of bedrijfsjuristen die verantwoordelijk zijn voor de implementatie, waardoor we deel uitmaken van zowel het advies als de uitvoering. We werken nauw samen, zoals een architect op de bouwplaats, om het advies goed in de organisatie te integreren en te laten landen. Dit onderscheidt ons en is een reden waarom ik niet voor de advocatuur heb gekozen. Deloitte Legal biedt daarmee een stuk dienstverlening dat perfect aansluit bij mijn persoonlijke kracht en interesses”.
De projecten bij Deloitte vereisen veel meer dan alleen juridische kennis; IT, Cyber, (IT-) transformatie en data zijn net zo belangrijk. “Deze kennis en affiniteit zijn essentieel voor effectieve juridische advisering en succesvolle implementatie. Dit verrijkt mijn rol als jurist enorm, ik leer hoe je juridische theorie naar operationele werkelijkheid vertaalt en transformaties uitvoert. Bij Deloitte werken mijn team en ik samen met onder andere collega’s van de risk-, cyber- en datateams bij klanten, om ervoor te zorgen dat het juridisch klopt, maar vaak ook om bij te dragen aan die innovatie. Dit brede palet aan kennis en kunde maakt het profiel als jurist met affiniteit voor data en technologie bijzonder veelzijdig. Vorige week omschreef ik dit als: als je voldoende kennis hebt van IT, data, cyber en transformatie en dit kunt combineren met juridische kennis, dan heb je een uniek profiel en ben je een juridische unicorn. Dat is toch een prachtig streven.”