23 april 2024

Ondernemerschap in de advocatuur

Ontdek het inspirerende verhaal van Seppe Stax en zijn carrièrepad vanuit de Zuidas naar het ondernemerschap in de advocatuur.

Seppe Stax is mede-oprichter van Mobius Advocaten. Hij nam de stap van advocatuur aan de Zuidas naar het oprichten van zijn eigen advocatenkantoor. Dat het ondernemerschap grote voordelen heeft, maar ook niet zonder slag of stoot ging, vertelt hij hieronder.

De van oorsprong Brabantse Seppe Stax trok als net afgestudeerde naar Amsterdam. Daar begon hij bij Allen & Overy, één van de grootste advocatenkantoren van Nederland. “Dat was echt een geweldige tijd”, vertelt Seppe. “Na ongeveer negen jaar in Amsterdam te hebben gewerkt, mocht ik een jaar op kantoor in New York zitten. Daar hield ik me nog meer bezig met ESG-zaken, oftewel alles wat te maken heeft met Environment, Social & Governance.”

Eigen baas

De beslissing om een eigen kantoor te beginnen, begin 2022, was voor Seppe geen alledaagse keuze. “Ik probeer wel altijd dingen een beetje anders te doen dan de rest”, legt hij uit. “Het is niet standaard om als senior associate met een paar vrienden een eigen kantoor te beginnen. Maar we geloofden in onze propositie. Onze Zuidas-expertise combineren we met toegankelijkere tarieven voor cliënten, specifiek in de Nederlandse klimaat-energiesector en de vastgoedwereld. Denk aan CO₂-opslag onder de Noordzee en de ontwikkeling van wind- en zonneparken”, legt Seppe uit. “Daarnaast hebben we een sterke focus op vastgoed, bijvoorbeeld zorgvastgoed en verduurzamingsinitiatieven. Deze sectoren zijn actueel en volop in beweging, waardoor er veel kansen liggen voor vernieuwing en groei.”

In tegenstelling tot het traditionele model van een nieuw advocatenkantoor starten, waarbij partners vaak een gevestigde praktijk meebrengen, begonnen Seppe en zijn compagnons vanaf nul, zonder bestaande cliënten of omzet. “We genereerden natuurlijk niet vanaf dag één daadwerkelijke cashflow”, herinnert Seppe zich. “Kantoor en praktijk bouwen was heel erg spannend. Dat heeft bloed, zweet en tranen gekost.”

Verschil van dag en nacht met een baan in loondienst

Het eigenaarschap van een advocatenkantoor bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, maar ook grote voordelen. “Het is een verschil van dag en nacht met werken in loondienst”, meent Seppe. “Je bent nu eindverantwoordelijk en loopt risico’s, maar krijgt er veel vrijheid en voldoening voor terug. Dat is goud waard. Vrijheid om zelf je tijd in te delen en je te richten op werk en cliënten waar je passioneel over bent. Een nieuwe zaak of cliënt binnenhalen is nu fantastisch. Terwijl in loondienst het werk ‘vanzelf’ lijkt binnen te komen en je inkomen niet direct afhankelijk is van je eigen marketing en juridische prestaties. Nú een weekend doorwerken voor onze eigen cliënten, geeft zoveel meer voldoening. We werken nu voor onze eigen droom, en niet voor die van iemand anders.”

Het ondernemerschap biedt Seppe naast vrijheid ook een veelzijdige en dynamische werkervaring. “Het is gewoon mensen aanspreken, kennissessies geven en op pad gaan. Ik heb continu cliëntcontact en denk strategisch mee. Over waar de markt naartoe gaat en waar kansen liggen. Vóór Mobius was ik daar minder mee bezig. In ons werkveld, en juist in de duurzame energiesector, werken we vaak voor jonge en innovatieve organisaties. Zij hebben veelal een originele en ondernemende mindset, en zijn ook gewoon heel plezierig om mee te werken.”

Kansen in plaats van risico’s zien

Een belangrijke eigenschap van een legal leader, volgens Seppe, is een can-do mentaliteit. “Als partner-ondernemer, zie je opeens overal kansen”, benadrukt hij. “Maar dat is niet standaard voor een advocaat, want van nature is onze beroepsgroep getraind op het identificeren van risico’s.”

Als legal leader benadrukt Seppe het belang van een brede set vaardigheden. “Je moet veel meer zijn dan alleen een juridisch expert”, zegt hij. “Het is goed als je mensen kan overtuigen, kan connecten, financieel/strategisch meedenkt, pragmatisch bent ingesteld en moeilijke dingen in makkelijke niet-juridische taal kan uitleggen.”

Hoewel het ondernemerschap niet alleen rozengeur en maneschijn is, gelooft Seppe sterk in de kracht van doorzettingsvermogen en vertrouwen op eigen kunnen maar vooral op dat van zijn compagnons. “Het heeft heel veel tijd en moeite gekost om samen ons kantoor op te bouwen,” zegt hij, “maar het is het 100% waard.”

Meer nieuws

17 mei 2024

Ted Broekhof over zijn overgang naar het bedrijfsleven
Lees meer over