28 november 2023

2024 in perspectief: Strategische uitdagingen en kansen voor de advocatuur

Waar bij onze laatste blog in september de herfst nog langzaam zijn intrede deed, is inmiddels een recordhoeveelheid regen gevallen (volgens het KNMI: “Oktober 2023 was de natste maand ooit gemeten…”). Nog maar net bekomen van de IBA Annual Conference in Parijs, bevinden we ons nu in de laatste weken van het jaar. Zoals in een eerdere blog gedeeld, is deze periode voor veel kantoren traditioneel het moment om zich te wijden aan de ontwikkeling van hun strategische plannen en prioriteiten voor het aankomende jaar. Te midden van deze strategische voorbereidingen kijken we vooruit naar 2024, dat zich aandient als een jaar vol uitdagingen en kansen voor de advocatuur. Laten we samen een blik werpen op wat de toekomst in petto heeft.

Afgaand op recente bijdragen van de IBA (Legal Agenda 2023/2028) en The Economist (The World Ahead 2024) belooft 2024 and beyond…dan ook de nodige strategische uitdagingen en kansen te bieden voor de advocatuur.

  • Nog nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid mogen zoveel mensen hun stem uitbrengen (naar schatting 2 miljard). De ene verkiezing is wat vrijer en eerlijker (in Groot-Brittannië en Duitsland) dan de andere (in Rusland)
  • Maar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn potentieel de meest ingrijpende; het is niet onwaarschijnlijk dat Trump na 4 jaar opnieuw wordt gekozen. De impact daarvan zal wereldwijd worden gevoeld, met mogelijk fundamentele gevolgen voor de wereldhandel, de oorlog in Oekraïne en het klimaat.
  • De voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van ESG, de groene en duurzame energietransitie, en nieuwe geopolitieke verhoudingen (ie. de opkomst van een multipolaire wereldorde) maken dat ook toeleveringsketens (supply chains) nog complexer worden.
  • Deze snel veranderende wereld, met nieuwe geopolitieke, economische, en technologische (AI) ontwikkelingen, voltrekt zich in hoog tempo en is – ongeacht een mogelijke herverkiezing van Trump – zonder twijfel van grote invloed op de business en de eerdergenoemde toeleveringsketens van het bedrijfsleven [de cliënten van advocaten]
  • Advocatenkantoren kunnen deze ontwikkelingen – op korte en middellange termijn – al terugzien in een verschuiving van het onderlinge belang van de verschillende praktijk- en sectorgroepen, maar bijvoorbeeld ook in de wijze waarop nieuwe cliënten en zaken worden aangenomen.

Zo zullen regulatory en dispute resolution praktijken profiteren van een verdere toename van bijvoorbeeld economische handelsbarrières en internationaal uiteenlopende regulatoire frameworks (ie. ESG en AI). Daarentegen zullen kapitaalstromen zich in die omstandigheden mogelijk minder makkelijk en snel buiten de eigen landsgrenzen begeven, wat weer gevolgen heeft voor de transactionele praktijken.

Bovendien staan advocatenkantoren in toenemende mate onder “verscherpt toezicht” van een nieuwe generatie advocaten, cliënten, en de samenleving als geheel, ten aanzien van de cliënten voor wie zij werken en het werk dat zij voor die cliënten doen, met gevolgen voor de reputatie en onafhankelijkheid van, en het toezicht op, de advocatuur.

In een wereld vol tegengestelde (geopolitieke- economische) visies en belangen, is de Advocaat bij uitstek geschikt om helderheid en rust te creëren. Maar alvorens kantoren die rol op zich kunnen nemen, zullen ze wel eerst hun eigen positie moeten bepalen en herijken.

DRB wenst je goede en succesvolle laatste weken van 2023.

Namens het DRB team,
Robert van Beemen

Meer nieuws

04 juni 2024

Een overstap van advocaat naar bedrijfsjurist – Charlotte van Lingen
Lees meer over

31 mei 2024

De evolutie van business support rollen in de advocatuur
Lees meer over

23 mei 2024

De ESG backlash: wat betekent dit voor advocatenkantoren?
Lees meer over