24 juni 2024

Van advocaat tot ondernemer

Muriël Hartjes-Govaert, advocaat en founding partner van Vertex Legal, besloot drie jaar geleden, met meer dan tien jaar ervaring als advocaat arbeidsrecht en medezeggenschapsrecht, de sprong naar zelfstandig ondernemerschap te wagen en haar eigen boetiekkantoor op te richten. In dit artikel lees je over haar beweegredenen voor deze overstap en wat dit professioneel voor haar heeft betekend.

De drang naar ondernemerschap

Wat dreef Muriël om de overstap te maken naar ondernemerschap? Voor haar was het essentieel om haar blikveld te verbreden en meer waarde te creëren dan binnen het traditionele arbeidsrecht mogelijk was. “Ik wil intrinsiek een cliënt verder helpen. Dat betekent vooral heel goed luisteren en doorvragen voor het doorgronden van wat er echt speelt, hoe de organisatie is en dus bij de cliënt aansluit voor effectieve oplossingen. Vaak betekent dit dat verder moet worden gekeken dan het juridische alleen. Deze handelswijze wordt erg gewaardeerd door onze cliënten.”

Onderscheidende aanpak

Muriël realiseert zich dat om echt impact te maken, het advies verder moet reiken dan alleen juridische kwesties. “Ik kwam er meer en meer achter dat problemen echt kunnen worden opgelost met advies dat breder is dan enkel het juridische, maar ook strategische, operationele, innovatieve en soms bijvoorbeeld zelfs politieke aspecten omvat. Vanuit die gedachte is Vertex Legal ontstaan en onze onderscheidende aanpak ontwikkeld. Wij zeggen daarom ook wel tegen partijen: zet ons aan tafel en je bent verzekerd dat we al na het eerste gesprek mogelijkheden kunnen voorstellen voor waardevermeerdering.”

Wat maakt een Legal Leader?

Een succesvolle ondernemer moet volgens Muriël beschikken over een duidelijke visie en een sterke drive om te bouwen en te groeien. “Belangrijk voor mij is dat je ergens voor staat en consistent bent in acties en woorden, zodat je altijd op elkaar kunt bouwen. Daarnaast moet je als ondernemer bereid zijn om diepgaand te luisteren naar cliënten en verder te kijken dan juridische kwesties alleen. Je moet het willen én die drive hebben. Moet je aangespoord worden in beweging te komen voor jouw club, word dan vooral géén ondernemer.”

Het verschil met werken in loondienst

Ondernemerschap is fundamenteel anders dan werken in loondienst. “Als ondernemer kun je je beter inleven in de leefwereld van andere ondernemers, omdat je dezelfde uitdagingen en mentaliteit deelt. Nu ik zelf drie jaar ondernemer ben, vind ik het moeilijk in te denken hoe ik eerder goed cliënten heb kunnen adviseren omdat je zo veel niet weet van de leefwereld van echte ondernemers. Het verschil zit niet in een beetje meer dit of dat; het is een totaal andere ervaring en benadering.”

De realiteit van ondernemerschap

Ondernemerschap is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar het brengt zeker voldoening. Muriël benadrukt de uitdagingen, zoals het moeten genereren van inkomsten, maar kijkt ook trots terug op wat ze met Vertex Legal heeft bereikt. “Ik ben vooral trots op wat we met Vertex Legal zo snel hebben neergezet en hoe we samenwerken. Vertex Legal is het beste wat me professioneel is overkomen. De voldoening van het opbouwen van iets unieks met elke dag plezier en alle vrijheid is ongelooflijk waardevol!”

Meer nieuws

18 juli 2024

De belangrijke waarden en vaardigheden voor legal leaders van de toekomst – Nicolette Kalsbeek en Barbara Röell
Lees meer over

15 juli 2024

Van Juridische dienstverlening naar faciliteren van innovatie: dit is de nieuwe standaard – Sebastiaan ter Wee
Lees meer over