04 juni 2024

Een overstap van advocaat naar bedrijfsjurist

Charlotte van Lingen, voormalig advocaat uit Amsterdam, besloot om twee jaar geleden over te stappen van de advocatuur naar het bedrijfsleven. In dit artikel lees je waarom ze de overstap maakte en wat volgens haar de verschillen tussen de advocatuur en het bedrijfsleven zijn.

Charlotte studeerde rechten in Leiden en begon haar loopbaan als advocaat. Na haar studie slaagde ze erin om in de advocatuur te komen, een prestatie waar ze trots op was. Maar na verloop van tijd begon ze te twijfelen of ze voor altijd advocaat wilde blijven. Het was een wisselwerking van de aspecten die ze waardeerde in haar advocatenwerk, en de elementen die haar minder bevielen, die na verloop van tijd de overhand leken te krijgen.

Ik was weleens eerder door DRB benaderd voor Legal Counsel-functies, maar dat hield ik eigenlijk een beetje af,” zegt Charlotte. “Maar op een bepaald moment in mijn carrière dacht ik er toch over na. Wil ik nog langer advocaat blijven of wil ik een andere kant op? Een gesprek kan nooit kwaad, besloot ik.”

Nieuw perspectief

De gesprekken met DRB en Marlink openden nieuwe perspectieven voor Charlotte. Ze sprak met Pauline Ruitenberg van Marlink, haar huidige leidinggevende. Die ontmoeting zette haar aan het denken over haar carrière.

Misschien is er toch wel meer dan de advocatuur, was mijn gevoel na dat gesprek”, vertelt Charlotte. “Het maakte niet dat de beslissing eenvoudig was. Ik vond het best spannend. Uiteindelijk heeft de ondersteuning van DRB mij geholpen om de knoop door te hakken. Het was heel fijn om met hen erover te kunnen spreken en op een rijtje te zetten waarom ik het wel of niet zou doen. Ze waren een sparringpartner voor me en ze benaderen je ook persoonlijk. Ze kijken dus echt naar wie je bent en wat je belangrijk vindt.”

Waarom afscheid van de advocatuur

De overwegingen voor Charlotte om de overstap te maken waren divers. Ze miste het samenwerken en het langdurige contact met anderen in haar advocatenpraktijk. Bovendien begon de hiërarchische structuur haar tegen te staan. “Een van de dingen die ik miste, was bijvoorbeeld samenwerken. Je werkt vaak alleen aan dossiers“, legt ze uit. “Over het algemeen heb je wat vluchtiger contact met cliënten en werk je niet voor een langere tijd samen. Zo bouw je dus ook niet echt een langdurige relatie op met cliënten. Dat is anders dan in het bedrijfsleven, waar je lange tijd nauw samenwerkt met bijvoorbeeld collega’s. Daarnaast wilde ik graag een meer internationale dimensie geven aan mijn werk. Bij mijn vorige werkgever had ik daar geen mogelijkheden voor.”

Bij Marlink vond Charlotte niet alleen een nieuwe functie, maar ook een warme en ondersteunende werkomgeving. “Wat me zo aantrekt aan Marlink is dat we 1.500 werknemers hebben in meer dan 30 landen. Dus dat internationale wat ik zocht, dat heb ik hier wel heel erg gevonden,” vertelt ze enthousiast.

Uitdagingen

Als bedrijfsjurist bij Marlink is Charlotte betrokken bij diverse aspecten van het bedrijfsleven. Ze heeft een breed scala aan verantwoordelijkheden, van het opzetten van een ondernemingsraad tot het adviseren over salescontracten. “Het werk is heel divers,” zegt ze. “In de advocatuur werk je soms heel lang aan één stuk of in één zaak. Hier zijn het veel verschillende dingen en dus ook veel meer meedenken met de business. Dat is een groot verschil.

Charlotte vond veel uitdaging in de overstap van advocatuur naar het bedrijfsleven. Als bedrijfsjurist geeft ze niet alleen juridisch advies, maar moet ze ook een hands-on mentaliteit tonen en rekening houden met de zakelijke achtergrond van haar advies. “Als advocaat geef je advies over het recht en misschien geef je nog praktische punten mee, maar in het bedrijfsleven weet je veel meer van de achtergrond. Kortom: je bent beter op de hoogte van wat er speelt. Dat is handig om mee te nemen in je advies”, legt ze uit.

Positieve verandering

Voor Charlotte is de overstap naar het bedrijfsleven een positieve verandering geweest. Ze geniet van de diversiteit van haar werk en de ondersteunende omgeving bij Marlink. “Het is nu bijvoorbeeld een drukke periode, maar dan proberen we elkaar te helpen door aan te bieden om werk van elkaar over te nemen of elkaar te ondersteunen.”

Een terugkeer naar de advocatuur ziet Charlotte voorlopig niet gebeuren. “Er wordt altijd gezegd dat je op ieder moment terug kan. Dat is ook zo, maar ik weet niet of ik dat nu nog zo heel gauw zou doen. Bij Marlink en in de rol van bedrijfsjurist ben ik helemaal op mijn plek.”

 

Meer nieuws

31 mei 2024

De evolutie van business support rollen in de advocatuur
Lees meer over

23 mei 2024

De ESG backlash: wat betekent dit voor advocatenkantoren?
Lees meer over

17 mei 2024

Ted Broekhof over zijn overgang naar het bedrijfsleven
Lees meer over