07 februari 2024

“Sweep the sheds | Never be too big to do the small things that need to be done”

Zo, de kop is eraf! De dagen beginnen overduidelijk weer te lengen en vermoedelijk slaken velen onder ons een zucht van verlichting nu Dry January voorbij is. In de kerstvakantie – die overigens alweer een eeuwigheid geleden lijkt – ben ik begonnen aan een stapeltje boeken en artikelen die al een tijdje op mij lagen te wachten en ondertussen verscheen in januari ook weer het nodige interessants. Een kleine bloemlezing…

  • In Is ESG the next big client care tool? (Modern Lawyer, July 2023, Globe Law and Business) gaat Helen Foord in op de rol van ESG in relatie tot client care (een belangrijk element van de business development functie van advocatenkantoren). Kortgezegd, advocatenkantoren die een in-depth understanding ontwikkelen ten aanzien van ESG met de bijbehorende dienstverlening zijn in staat om bestaande clientrelaties te behouden en die uit te bouwen tot sterke en langdurige relaties. Bovendien kan een goed uitgevoerde ESG-strategie een concurrentievoordeel (competitive advantage) opleveren en resulteren in meer omzet.
  • In de college 2023 editie van The Practice (Center on the Legal Profession, Harvard Law School) verscheen een goed artikel van mijn International Bar Association (IBA) college, Moray McLaren: Defining the Perfect Partner | Articulating performance metrics for a new era. McLaren gaat in dit artikel, mede gebaseerd op gegevens uit een groot onderzoek van de IBA, in op het hoofdpijndossier van menig advocatenkantoor: Performance en winstverdeling (of was het nou eerst winstverdeling en dan kijken naar performance…???). Hoe definiëren advocatenkantoren de perfecte partner? Wat is er veranderd? Wat moet er veranderen? En hoe komen we daar?
  • Ondertussen verscheen ook het altijd opbeurende, maar zeer relevante The Global Risks Report 2024 van het World Economic Forum. Als je de 124 pagina’s kan samenvatten in één overzichtelijk plaatje, dan is die op pagina 8 wel geslaagd te noemen (maar dus niet echt opbeurend). Is er binnen uw partnergroep al gesproken over wat deze risico’s kunnen betekenen voor uw kantoor en uw cliënten? De komende tijd zit ik in ieder geval met enkele van uw collega’s al om de tafel om hierover te spreken.

 

 

  • Het jaarlijkse rapport Law Firm Strategy and Investment van HSBC UK (september 2023) geeft ook ieder jaar weer een aardig beeld van de stand van zaken en de uitdagingen. Hoewel het onderzoek waar het rapport op is gebaseerd zich primair richt op de UK, zijn er toch weer interessante lessen uit te trekken, al was het alleen maar omdat de UK legal market voor de Nederlandse markt onwaarschijnlijk belangrijk is. Want als het gaat over international growth door UK firms, dan is Amsterdam traditioneel een hotspot waarnaar gekeken wordt voor die uitbreiding.
  • Tot slot, James Kerr’s Legacy | What the All Blacks can teach us about the business of life. In het eerste hoofdstuk – Character – wordt beschreven hoe twee senior players van de All Blacks na een verpletterende overwinning op Wales (42-7) en bijbehorend feestje in de kleedkamer, de bezem pakken en sweep the sheds.

While the country is still watching replays and schoolkids lie in bed dreaming of All Black’s glory, the All Blacks themselves are tidying up after themselves. Sweeping the sheds. Doing it properly. So no one else has to. Because no one looks after the All Blacks. The All Blacks look after themselves.

Sweep the sheds. Never be too big to do the small things that need to be done

Namens het team van DRB,

Robert van Beemen

Meer nieuws

18 juli 2024

De belangrijke waarden en vaardigheden voor legal leaders van de toekomst – Nicolette Kalsbeek en Barbara Röell
Lees meer over

15 juli 2024

Van Juridische dienstverlening naar faciliteren van innovatie: dit is de nieuwe standaard – Sebastiaan ter Wee
Lees meer over

24 juni 2024

Van advocaat tot ondernemer – Muriël Hartjes-Govaert
Lees meer over