27 februari 2023

Persoonlijke innovatie voor legal leaders belangrijker dan ooit

Leiderschap gaat niet alleen over leiding geven aan anderen. Leiderschap gaat in eerste instantie over leiding geven aan jezelf. Het houdt in dat je bewuste keuzes maakt over je leven en loopbaan en zo je eigen koers uitzet. Bij DRB richten we ons niet op iedereen. We richten ons op legal leaders. Mensen die vooroplopen, altijd bezig zijn met hun eigen ontwikkeling, anderen meekrijgen en impact maken. Het gaat om meer dan alleen de kennis en inhoud. Soft skills zijn een minstens net zo belangrijke voorwaarde voor het zijn van een succesvolle legal leader. Wij merken dan ook dat de wensen vanuit onze opdrachtgevers, als het gaat om soft skills, verschuiven. Organisaties vertrouwen ons op het feit dat we kandidaten aandragen met inhoudelijke expertise. Waar de selectievraag op wordt ingericht zijn vooral de persoonlijke kwaliteiten. Wij hebben de belangrijkste kwaliteiten waar advocatenkantoren en bedrijven om vragen verzameld en delen ze in onderstaande blog.

Natuurlijk ken jij de wetgeving van kop tot staart als legal professional. Daar ben je de afgelopen jaren zo hard mee bezig geweest. Hoewel dit een van de belangrijkste voorwaarden is voor succes, zijn advocatenkantoren en bedrijven steeds meer op zoek naar het zogenaamde schaap met de vijf poten. Dit heeft alles te maken met toenemende concurrentie en kritisch wordende cliënten. Dit maakt van innovatie dan ook een noodzaak. We doelen hierin niet enkel op juridisch inhoudelijk of technisch vlak, maar vooral op persoonlijk vlak. De persoon achter de jurist is anno 2023 belangrijker dan ooit.

Persoonlijke innovatie

Wanneer je met een legal professional spreekt over innovaties, dan hoor je vaak vakinhoudelijke danwel technologische vernieuwingen, zoals cloud computing, Chat GPT, AI en NFT. Ook dat is belangrijk maar persoonlijke innovatie mag niet worden onderschat. Dit is de manier waarop je je als legal professional kan onderscheiden. Het zijn vaak de zachte vaardigheden die in het contact met cliënten een steeds grotere rol spelen. Er is vooral behoefte aan een adviseur die de cliënt verder brengt dan enkel op juridisch vlak, er is ruimte om de persoonlijke effectiviteit van de legal professional te verbeteren.

Algemene kenmerken

De persoonlijke kwaliteiten waar advocatenkantoren en bedrijven om vragen zijn niet in eigenschappen geformuleerd, maar eerder in algemene kenmerken. Een legal professional die er staat, is een veelgehoorde term. Iemand die zijn omgeving enthousiasmeert en impact maakt. Belangrijk is ook dat jij je niet alleen met jouw werk bezighoudt, maar intern en extern contacten onderhoudt. Zo merk je eerder op wat er speelt binnen en kun je er jouw visie op geven.

Aquisitie skills

De toegenomen concurrentie en ‘shoppende’ cliënten maken dat er bij advocatenkantoren vaker wordt gevraagd naar commerciële vaardigheden. Het is cruciaal om te weten wat jouw cliënt en zijn organisatie vandaag de dag bezighoudt en wat men op dit moment wil – niet wat hij in het verleden van je heeft afgenomen. Alleen dan bouw je een echte relatie op met je cliënt en bind je ze aan jou en je kantoor. Heb jij de zachte vaardigheden om langdurige relaties op te bouwen al op jouw innovatie wishlist staan? Uiteraard werkt dit enkel en alleen op een manier die bij jou past.

Kortom persoonlijke innovatie vraagt wat van jou als legal professional. Het vergt moed om te reflecteren op jouw zachte vaardigheden. Persoonlijke innovatie lukt enkel wanneer je bewust bent van hoe je overkomt op je omgeving en je weet waarin verbeteringen mogelijk zijn. Een stevigere verbinding met jezelf, zorgt voor een steviger verbinding met jouw omgeving.

Komt jouw persoonlijkheid in je werk voldoende naar voren? Met de specialistische Legal Leadership Scan of een carrière adviesgesprek met een van onze consultants of loopbaancoaches bekijk je hoever jij bent in je persoonlijke ontwikkeling.

Bron: Advocatenblad.nl
Advocatie.nl

Heeft u vragen? Neem contact op met:

Barbara Röell

Partner/Coach

Meer nieuws

17 mei 2024

Ted Broekhof over zijn overgang naar het bedrijfsleven
Lees meer over