06 juli 2023

‘’Oudere’’ werknemers zitten in de lift!

Een turnaround bij bedrijven in het denken over oudere werknemers.

Een opmerkelijke verschuiving vindt plaats in de houding van werkgevers ten opzichte van oudere werknemers. Uit recent onderzoek van Pro Contact, uitgevoerd door Markteffect onder Nederlandse ondernemers en managers, blijkt dat werkgevers zich meer openstellen voor ervaren professionals, terwijl ze tegelijkertijd worstelen met de verwachtingen van de jongere Generatie Z-werknemers. Deze verandering biedt nieuwe kansen voor de oudere generaties op de arbeidsmarkt en nodigt uit tot reflectie bij werkgevers over hoe waarde te hechten aan verschillende leeftijdsgroepen binnen de organisatie.

Een veranderende kijk op Generatie Z:

Werkgevers ervaren uitdagingen bij het omgaan met bepaalde aspecten van Generatie Z. Het werk moet vooral leuk zijn, de snelle afleiding, uitdagende salarisverwachtingen en het liefst parttime willen werken; het is maar een greep uit de voorbeelden, die ook wij terug krijgen van opdrachtgevers. Desondanks blijkt uit onderzoek dat een derde van de werkgevers actief bezig is met het aanpassen aan de behoefte van deze generatie. Een open-minded houding leidt tot betere aansluiting bij Generatie Z-werknemers.

Waardering voor oudere werknemers:

Tegelijkertijd tonen resultaten uit hetzelfde onderzoek aan dat werkgevers steeds meer waardering hebben voor oudere werknemers (met een opmerkelijke bereidheid om 60-plussers in dienst te nemen). Deze verschuiving benadrukt het besef dat ervaren professionals waardevolle bijdragen kunnen leveren gezien hun ervaring, arbeidsethos, en vermogen om kennis en ervaring over te dragen. Werkgevers erkennen dat oudere werknemers een waardevolle rol kunnen spelen in het moderne werkveld.

Dit roept op tot reflectie. Hoe kunnen we zo goed mogelijk omgaan met de verschillende generaties op de arbeidsmarkt? Een open en inclusieve houding aannemen kan helpen bij het omarmen van diversiteit en het optimaal benutten van het potentieel en het inzien van de waarde van zowel jonge als ervaren werknemers.

Meer nieuws

SB NL

07 december 2023

Moderne legal leaders moeten kunnen verbinden | TK advocaten notarissen
Lees meer over
AB NL

30 november 2023

Trends in business support binnen de advocatuur volgens Arjen Breedveld en Naomi Linder
Lees meer over