22 juni 2023

Leiderschap in het huidige juridische klimaat

Wat wordt vandaag de dag gevraagd van legal leaders? Welke competenties hebben ze nodig?  Welke leiderschapsstijl wordt gevraagd? Volgens Barbara Röell, partner en leiderschapsconsultant bij DRB, heb je idealiter in een partnergroep een aantal leiderschapsstijlen vertegenwoordigd. Daaronder vallen strategisch leiderschap, resultaatgericht leiderschap en charismatisch leiderschap. In een maatschap of bestuur waar diverse leiderschapsstijlen zijn vertegenwoordigd kun je elkaar versterken en aanvullen.

In onze search- en ontwikkelpraktijk voor de advocatuur en legal teams in het bedrijfsleven, zien wij het afgelopen jaar een sterke vraag naar de coachende leiderschapsstijl en dienend leiderschap.

De coachende leiderschapsstijl richt zich op het zorgdragen voor de ontwikkeling van de competenties van de individuele medewerkers. De dienende leiders stellen de groei en het belang van hun individuele teamleden boven hun eigen ego en persoonlijke resultaten. Zij proberen het maximale te halen uit al het aanwezige talent. Deze leiders geloven dat als professionals hun potentieel ten volle benutten, zij met meer plezier en vertrouwen de beste prestaties voor kantoor leveren.  ‘Je ziet echter in de praktijk dat veel legal leiders bezig zijn met het begeleiden van mensen op de juridische inhoud, terwijl de coachende leiderschapsstijl focust op de ontplooiing, ontwikkeling, inspiratie en motivatie van de professionals.’ Volgens Barbara is de vraag naar de coachende leiderschapsstijl een interessante beweging binnen de legal sector. ‘Deze ontwikkeling sluit goed aan bij de behoefte van de huidige generatie professionals die bij ons aangeven meer begeleid te willen worden in hun persoonlijke en professionele groei, purpose en autonomie.’ Het inzetten van dit nieuwe leiderschap zal volgens Barbara een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het behouden van je talent. In de schaarste van talentvolle advocaten en bedrijfsjuristen, een waardevolle investering.

Meer nieuws

15 april 2024

Het cruciale belang van effectieve onboarding: Een gesprek met Robert Dicke, Managing Partner bij DRB
Lees meer over

08 april 2024

Je eigen huis op orde brengen is nuttig, maar je maakt er niet het verschil mee…
Lees meer over