04 februari 2023

Law Firm Governance & ESG | Goed Bestuur als Motor van de Strategie

Op vrijdag 3 februari 2023 organiseerde DRB wederom een webinar met als onderwerp: Law Firm Governance & ESG | Goed Bestuur als Motor van de Strategie.

Keynote Robert van Beemen – Partner bij DRB – neemt je in een energieke sessie van zestig minuten mee in de laatste ontwikkelingen als het gaat om Law Firm Governance en waarom het cruciaal is dat je Governance model in overeenstemming is met je strategie en positionering. Voorafgaand aan deze sessie spreken we Robert van Beemen.

Governance wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen de organisatiestrategie van kantoren. Denk alleen al aan performance management. Binnen advocatenkantoren zien we geregeld een terugkerende discussie als het gaat om de remuneratie (incl. de winstverdeling) en dat is dan ook vaak de reden voor veel ‘gedoe’ binnen kantoren. Maar ook ziet Robert veel kantoren die worstelen met vraagstukken als: hoe laat je nieuwe partners ingroeien, zowel intern als extern (lateral hires)? Hoe laat je hen binnenkomen en onder welke voorwaarden? Wat is het beleid als het gaat om succession planning en uittreding? Hoe pas je dat in je huidige governance model?

“Wanneer je als kantoor met zijn allen strategisch besluit om linksaf te gaan, dan moet je organisatie en governance model hierop gericht zijn. Maar als uit je organisatie en governance model rechtsafgaan nog steeds beloond wordt zorgt dit voor issues.”

Good governance kan volgens Robert dan ook een driver zijn voor je strategie. “Dan is governance niet een hygiënefactor, maar een belangrijke driver van je strategie.”

“In het webinar ga ik vooral context scheppen als het gaat om law firm governance, waarbij ik ook inzoom op nationale en internationale ontwikkelingen.”

Traditioneel gaat law firm governance over Structuur, Besluitvorming en Remuneratie. De snelle ontwikkelingen rondom ESG, waar Robert eerder een webinar over heeft gegeven, hebben daar een extra dimensie aan toegevoegd.  Niet alleen omdat de ‘G’ van ESG voor ‘Governance’ staat – en als onontbeerlijk wordt gezien om slagvaardig te kunnen zijn m.b.t. de ‘E’ en de ‘S’ – maar misschien nog meer omdat ook ESG van grote invloed is op de traditionele governance onderdelen.

Bovendien zijn – mede door de ESG ontwikkelingen – riskmanagement en compliance integraal onderdeel geworden van de governance structuur.

“Wanneer je vroeger als advocaat je werk goed deed, was je reputatie goed. Tegenwoordig hangt je reputatie veel meer samen met je arbeidsmarktcommunicatie alsook je positie in de samenleving. Dan gaat ‘t onder meer ook over client en case acceptance. Wil je nog wel voor de fossiele energiesector of Russische oligarchen optreden?”

Dit webinar is volgens Robert specifiek interessant voor senior advocaatmedewerkers, kantoormanagement en partners. Maar ook voor andere legal professionals die veelal te maken hebben met riskmanagement en compliance.

Van een traditionele kijk op ownership en winstverdeling naar een strategische pijler van jouw advocatenorganisatie want zonder een good Governance, Risk Management en Compliance structuur kunnen de (te nemen) besluiten, de (te nemen) acties en de (te bewaken) doelstellingen snel ontaarden in “het had een succesverhaal kunnen zijn, maar…“.

Met andere woorden, strategy drives governance, but good governance also drives strategy!

Kijk het webinar HIER terug!

Meer nieuws

17 mei 2024

Ted Broekhof over zijn overgang naar het bedrijfsleven
Lees meer over