22 september 2022

Kwaliteiten van de (Future) Legal Leaders in de advocatuur

Wat maakt iemand een Legal Leader? Welke competenties heb je daarvoor nodig?

Bij de Legal Leadership-tafel van DRB schuiven managers en adviseurs van gerenommeerde advocatenkantoren aan om hun visie te geven over dit onderwerp. Deze keer spraken wij met Edith Molemans, kantoordirecteur bij Boontje Advocaten & Mediators, Ard Westhof, Head of HR bij Houthoff, Joey Clark, kantoordirecteur bij BUREN, Marieke Twint, Senior HR Business Partner bij Loyens & Loeff en Michiel Mak, Director Talent & Operations bij Deloitte Legal over de onderscheidende kwaliteiten van succesvolle leiders in de advocatuur. Wat valt hen op in het gedrag van succesvolle advocaten, notarissen en fiscalisten?

Aan tafel wordt besproken dat Legal Leaders niet alleen juridisch sterk zijn. Volgens Ard hebben zij ook het vermogen om mensen te kunnen opleiden en te ontwikkelen. Zij maken verbinding met de jonge professionals en weten een veilige omgeving te creëren voor constructieve feedback. Ook maken zij maatschappelijk verantwoorde keuzes. Een Legal Leader heeft persoonlijk-leiderschapsvaardigheden, vult Marieke aan. Zij zijn helder en transparant in hun communicatie, kunnen integere en goede gesprekken voeren en hebben het vermogen tot zelfreflectie. Legal Leaders zijn in staat om over hun eigen schaduw te stappen en benaderen zaken vanuit het algemene kantoorbelang. Aan tafel wordt besproken dat succesvolle Legal Leaders niet vanuit het individu en de eigen praktijk werken. Zij kijken overstijgend en delen en werken samen met andere secties. Volgens Joey is een Legal Leader tevens iemand die aandacht heeft voor de diversiteit van het team. Een Legal Leader zorgt dat het team complementair is aan elkaar, dat de teamleden elkaar aanvullen en gebruikmaken van elkaars kwaliteiten. Michiel vult aan dat een Legal Leader over goed ontwikkelde people-managementcompetenties beschikt en zowel oog heeft voor de individuele behoeften van de medewerkers als voor het team. Daarnaast willen zij blijven leren, hebben zij aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en hebben zij de flexibiliteit van geest om relevant te blijven door innovaties. Voor Edith is deze innovatiekracht en creativiteit ook van belang. Legal Leaders herkennen kansen, denken niet in hokjes en tonen ondernemerschap. Een succesvolle Legal Leader combineert dit met een mensgerichte aanpak. Naast vakinhoudelijke kwaliteiten beamen de deelnemers dat een (future) Legal Leader over sterke human capabilities moet beschikken om teams bij elkaar te houden en te ontwikkelen.

Wil je ook meepraten over Legal Leadership in de advocatuur, neem contact op met Robert Dicke (dicke@drbgroep.nl) of Barbara Röell (roell@drbgroep.nl). Wij helpen Legal Leaders ontwikkelen en groeien door middel van coaching, verschillende e-assessments en het vinden van nieuwe carrièrepaden.

Meer nieuws

18 juli 2024

De belangrijke waarden en vaardigheden voor legal leaders van de toekomst – Nicolette Kalsbeek en Barbara Röell
Lees meer over

15 juli 2024

Van Juridische dienstverlening naar faciliteren van innovatie: dit is de nieuwe standaard – Sebastiaan ter Wee
Lees meer over

24 juni 2024

Van advocaat tot ondernemer – Muriël Hartjes-Govaert
Lees meer over