17 april 2025
Heb je een vraag? Bel ons: +31 70 361 70 09
Heb je een vraag? Bel ons: +31 70 361 70 09
De inzet van interim-professionals is geen luxe meer, maar een strategische noodzaak
Arjen Breedveld – Partner
De vraag naar interim-professionals is volop in beweging. In dit artikel deel ik mijn observaties uit de praktijk en geef ik een doorkijk naar de toekomst van de inzet van tijdelijke expertise.
Een verschuiving naar gerichte, expertise-inzet
Wat vooral opvalt, is de toename van echte expertiseopdrachten. Die verschuiving hangt deels samen met de aangekondigde strengere handhaving van de Wet VBAR. Hoewel de vermeende strengere handhaving (dat moet nog blijken in de praktijk) al tot meer terughoudendheid leidt bij zowel opdrachtgevers als interim-professionals, blijft de behoefte aan tijdelijke, specialistische expertise onverminderd groot. Juist door opdrachten helder af te bakenen en met name de schijn van een verkapt dienstverband te vermijden, wordt het risico beperkt en ontstaat ruimte voor gerichte inzet van expertise.
De onduidelijkheid over de wetgeving (wanneer is iemand zzp’er en wanneer werknemer?) veroorzaakt bij interim-professionals en opdrachtgevers nogal wat onzekerheid. Positief is dat uit recente jurisprudentie (Uber-arrest) het ondernemerschap van de interim-professional nadrukkelijker wordt meegewogen in de oordeelsvorming.
Expertise boven alles
In de huidige arbeidsmarkt zijn veel organisaties simpelweg niet in staat om intern alle benodigde expertise beschikbaar te hebben. In de advocatuur gaat het bijvoorbeeld dan over het opzetten van een leiderschapsprogramma, een KYC-desk voor compliance, het toevoegen van juridische expertise of het inrichten van een back office: de behoefte aan tijdelijke, diepgaande kennis is groter dan ooit.
Overaanbod én schaarste
Een opvallende paradox is dat er mede door de onzekerheid van wetgeving, het huidige aanbod aan interim-professionals hoger ligt dan voorheen. Dit terwijl er structurele schaarste in kandidaten voor specifieke segmenten is. Het kost op dit moment interim-professionals gemiddeld genomen wat meer moeite om hun volgende opdracht te verwerven, terwijl organisaties juist verlegen zitten om met name specifieke expertise.
Wat ik hier in de praktijk van terugzie, is dat het van ons als adviseur en ‘matchmaker’ vraagt om scherper te adviseren en nog beter te luisteren naar de daadwerkelijke behoefte van de opdrachtgever en welke keuzes ze kunnen maken. En zeker ook te adviseren over de ‘do’s en don’ts’ van de consequenties van de wetgeving zowel naar opdrachtgever als naar de interim-experts.
Profilering is cruciaal
Voor de interim-professional als generalist is het op dit moment wat lastiger om opdrachten te krijgen. Opdrachtgevers zoeken iemand die direct waarde toevoegt, zonder lange inwerktijd. Een duidelijke specialisatie is dus essentieel. Interim-professionals die zich profileren binnen een helder vakgebied – denk aan legal tech, risk & compliance of hr leadership, of een juridisch expertisegebied – maken het verschil. Daarbij speelt ook sectorspecifieke ervaring een grote rol. Niet alleen de inhoud, maar ook de context moet direct vertrouwd zijn.
Nieuwe vormen van inzet: strategisch, ESG en hybride
De interim-opdrachten van nu gaan verder dan tijdelijke capaciteitsversterking. Strategische transformatieprojecten, leiderschapsontwikkeling en ESG-implementaties vragen om tijdelijke versterking met visie en ervaring.
Bijzonder is ook de toename van hybride en internationale opdrachten. Een interimmer vanuit Bali of de Canarische Eilanden? Zolang het een expertisegedreven opdracht betreft, blijkt dat verrassend goed te werken – en dat zie ik in de praktijk steeds vaker. Gelukkig zien ook steeds meer bedrijven de noodzaak om creatief met schaarste om te gaan.
Vooruitblik: structurele plek voor tijdelijke expertise
Mijn verwachting is dat de vraag naar tijdelijke, hooggekwalificeerde professionals blijft. Niet als noodverband, maar als bewuste keuze binnen een flexibele organisatiestructuur.
Organisaties die daar nu al op voorsorteren – door een structurele flexibele schil op te nemen in hun strategische personeelsplanning – zijn beter voorbereid op de snel veranderende realiteit.
Ben je benieuwd wat tijdelijke expertise voor jouw organisatie kan betekenen? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact met ons op.
Arjen Breedveld – Partner bij DRB
Toon van de Wetering – Partner bij DRB