06 mei 2024

Van advocaat bij een groot Zuidas-kantoor naar bedrijfsjurist bij argenx

Ontdek waarom Sabrina Legerstee haar baan als advocaat bij een groot Zuidas-kantoor opzegde voor een carrière als bedrijfsjurist bij argenx.

Stel je voor: je hebt jarenlang hard gewerkt in de advocatuur, maar dan komt het moment waarop je je afvraagt of je een andere stap wilt maken in je carrière. Voor Sabrina Legerstee was dit punt ruim 6 maanden geleden. Na jaren bij NautaDutilh te hebben gewerkt, waarvan een jaar in Londen, besloot ze de sprong te wagen naar het bedrijfsleven. Nu, als Senior Corporate Counsel bij argenx, deelt ze haar ervaringen en inzichten die andere advocaten kunnen inspireren om een overstap naar het bedrijfsjuridische veld te overwegen.

Al jaren verbonden

Sabrina, afgestudeerd aan Leiden University met masters in European Law en Corporate Law, begon haar loopbaan bij NautaDutilh op de afdeling M&A om daarna naar de afdeling Capital Markets te wisselen. Na 8,5 jaar waarin ze haar expertise verder ontwikkelde, werd ze benaderd door argenx. Een bedrijf waar ze indirect al jaren mee verbonden was. De mogelijkheid om een breder scala aan uitdagingen aan te gaan en meer controle over haar tijd te hebben, brachten haar ertoe om de sprong te wagen.

“Wat me vooral trok, waren de nieuwe inhoudelijke uitdagingen en de vrijheid om mijn agenda in te delen en meer controle te hebben over mijn tijd”, zegt Sabrina. “In de advocatuur draait het vaak om het jongleren met korte deadlines en verplichtingen. Binnen de afdeling Capital Markets kwamen de meeste hiervan onverwacht. Jarenlang vond ik dat geen probleem en genoot ik van de dynamiek en snelheid. Ik leerde veel en ontwikkelde mij snel. Maar het bedrijfsleven bood mij de kans op dezelfde ingewikkelde inhoudelijke uitdagingen maar met iets meer controle over mijn eigen agenda. Dit is omdat je vanaf het begin af aan bij interne projecten betrokken bent in plaats van dat je als advocaat pas in een later stadium wordt ingeschakeld.”

Sabrina erkent de waarde van haar ervaring in de advocatuur voor haar huidige rol als bedrijfsjurist. “Zonder de harde werkethiek en ervaring die ik in de advocatuur heb opgedaan, zou ik niet staan waar ik nu sta”, benoemt ze. “De brede achtergrond die ik daar heb ontwikkeld, helpt mij nu enorm.”

Professionele en persoonlijke doelen

Voor Sabrina draait haar overstap naar het bedrijfsleven om persoonlijke en professionele ontwikkeling. “Ik wilde niet minder werken, maar ik wilde vooral meer uitdaging en groei”, zegt ze. “Bij argenx vond ik de complexiteit en uitdagingen die ik zocht.” Het ESG-stuk, dat relatief nieuw is voor mij, draagt ook bij aan mijn persoonlijke en professionele doelen.”

 

Het ESG (Environmental, Social, and Governance)-aspect van haar rol als bedrijfsjurist bij argenx biedt Sabrina een nieuwe uitdaging. “Het is een mix van juridische vereisten en projectmanagement”, zegt ze. “Het coördineren van verschillende teams en het zorgen voor naleving van regelgeving is een uitdaging op zich, maar het draagt bij aan het bredere doel van het bedrijf. Het is duidelijk dat ESG niet langer een optionele kwestie is, maar een integraal onderdeel van zakelijke besluitvorming. Bedrijven worden steeds meer afgerekend op hun prestaties op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en goed bestuur. Als bedrijfsjuristen moeten we proactief zijn in het adviseren van onze organisaties over deze kwesties en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de steeds

Verschil tussen de advocatuur en het bedrijfsleven

Een van de grootste verschillen die Sabrina opmerkt tussen werken in de advocatuur en het bedrijfsleven, is de diepgang van haar werk. “In de advocatuur had ik vaak te maken met verschillende bedrijven en sectoren, maar op een vrij oppervlakkig niveau”, legt ze uit. “Nu, bij argenx, duik ik dieper in de context van het bedrijf en diens activiteiten. Het is een totaal andere benadering. Ik kom echt met de praktijk in aanraking, in al zijn facetten. Niet alleen de juridische. Wel is het natuurlijk aan mij om de juridische aspecten goed uit te kunnen leggen, of het nu is aan iemand van HR of van IT. Mijn achtergrond in de advocatuur komt daar goed bij van pas. Ik weet precies waar ik mee bezig ben.”

Meer nieuws

17 mei 2024

Ted Broekhof over zijn overgang naar het bedrijfsleven
Lees meer over