11 september 2022

Kwaliteiten van de Legal Leaders in de advocatuur

Wat maakt iemand een Legal Leader? Welke competenties heb je daarvoor nodig?

Bij de Legal Leadership-tafel van DRB schuiven managers en adviseurs van gerenommeerde advocatenkantoren aan om hun visie te geven over dit onderwerp. Deze keer spraken wij met Simone Kooij en Ellen van Beemen beiden Chief HR Officers bij De Brauw Blackstone Westbroek, Mark Kater COO bij AKD en Jaap Bosman Partner bij TGO Consulting over de onderscheidende kwaliteiten van succesvolle leiders in de advocatuur. Wat valt hun op in het gedrag van succesvolle advocaten, notarissen en fiscalisten?

Aan tafel wordt besproken dat Legal Leaders onder andere beweging creëren en verandering brengen. Volgens Ellen van Beemen en Simone Kooij van De Brauw is het onder andere van belang dat een Legal Leader authentiek is. Om authentiek te zijn moet je verbinding kunnen aangaan zowel met jezelf als met je omgeving. Wanneer Legal Leaders minder in verbinding zijn met zichzelf reageren ze meer op de buitenwereld, wat anderen van hun verwachten. Authentieke leiders kunnen reflecteren op hun eigen gedrag waardoor zij zich bewust worden van hun sterke en zwakke punten. Zij hebben het vermogen tot zelfreflectie. Mark Kater geeft aan dat inspirerende leiders ook rust brengen en het vermogen hebben om afstand te nemen en te kijken naar wat er echt nodig is. Zij nemen de lead en focussen op de grote lijnen in plaats van op de waan van de dag. Volgens Jaap Bosman is het in de advocatuur voor de Legal Leaders een hele uitdaging om partners de goede kant op te laten lopen. Je hebt te dealen met individuen die hun eigen praktijkgroep leiden. Om richting en sturing te geven aan een kantoor is het van belang dat een Legal Leader start met een missie en de stip op de horizon definieert. Succesvolle Legal Leaders weten goed waar ze voor herinnerd willen worden en waar ze voor staan.

Wil je ook meepraten over Legal Leadership in de advocatuur, neem contact op met Robert Dicke (dicke@drbgroep.nl) of Barbara Röell (roell@drbgroep.nl). Wij helpen Legal Leaders ontwikkelen en groeien door middel van coaching, verschillende e-assessments en het vinden van nieuwe carrièrepaden.

Meer nieuws

17 mei 2024

Ted Broekhof over zijn overgang naar het bedrijfsleven
Lees meer over