De arbeidsmarkt in de advocatuur is, in deze uitdagende tijd, nog volop in beweging. Robert Dicke, partner bij DRB legal search & selectie, geeft aan dat kandidaten zich niet laten belemmeren in hun ambities en persoonlijke groei. Wij worden benaderd door juridische professionals die, ondanks de onzekere tijd, toch een carrièrestap willen maken. Door het vele thuiswerken zijn advocaten, (kandidaat-)notarissen en fiscalisten meer gaan reflecteren en nadenken over de omgeving waar ze werken en hun (door)groeimogelijkheden. Zij hebben meer tijd om te evalueren. Het is toch een periode van bezinning; wat wil ik, wat past bij mij, zit ik nog goed?

Advocaten zoeken vaker een omgeving waar zij zich bijvoorbeeld sneller kunnen ontwikkelen, directer contact hebben met cliënten en meer begeleiding en samenwerking wordt geboden. Zij ervaren dat er door het kantoor waar ze werken te weinig aandacht wordt geven aan de persoon en ontwikkeling. In de eerste lockdown was dat beter, maar het is nu al weer lange tijd ‘business as usual’. Wij zien steeds meer dat ons netwerk de binding met het kantoor mist en dat hun interne carrièreplanning door COVID vaker on hold is of wordt gezet. Een overstap naar een kantoor waarbij er wél een concreet groeiperspectief wordt geboden is aanlokkelijk. Advocaten willen graag werken bij kantoren met een heldere visie, koers en strategie, waarbij geïnvesteerd wordt in samenwerken, groei en ontwikkeling. Deze kantoren zijn, in coronatijd maar straks ook daarna, de winnaars in het aantrekken van toptalent!

Wil je als kantoor of legal professional verder groeien? Neem dan contact met ons op.

DRB is er voor de meesters. DRB Groeimeesters.

Leave a Reply