Veel bedrijven hebben wervingsprocedures voorlopig ‘on hold’ gezet. Er zijn echter ook bedrijven die, mits ze de middelen hebben, in onze ogen de juiste keuze maken: het durven te blijven investeren in talent om te kunnen groeien. De schaarste aan hoogopgeleide professionals in algemene zin is er nog steeds en daardoor is het des te belangrijker om daar in te blijven investeren.

Een tweede ontwikkeling die wij signaleren is dat bedrijven, wanneer zij inderdaad wél de sourcing van talent doorzetten, graag zeker willen weten dat ze de juiste professional in huis halen. Om die reden zien wij een stijging in het aantal assessments dat bij ons wordt afgenomen en adviseren wij ook sterk om dit als aanvullende tool te gebruiken in de werving en selectie van talent. Met een assessment krijg je een veel beter inzicht in iemands talenten en passendheid in een bepaalde functie. Bij onzorgvuldige selectie en het vertrek van werknemers (de zogenaamde bad hire), is al gauw sprake van (onnodige) kosten van gemiddeld 50.000 euro.

Het is belangrijk om goed na te denken over welke competenties van belang zijn voor een professional om goed te presteren in een bepaalde functie. Deze competenties vertegenwoordigen gedrag dat van belang is voor het behalen van resultaten in de desbetreffende rol. Om doelstellingen te behalen is het noodzakelijk dat het bedrijf talent werft met de juiste competenties. Competenties zijn tot op zekere hoogte aan te leren en gericht te ontwikkelen. De ontwikkelingsmogelijkheid wordt grotendeels bepaald door iemands talenten (cognitie, persoonlijkheid en drijfveren) en een assessment geeft inzicht in deze talenten. Een assessment is dus een mooie check om te kijken of iemand ook daadwerkelijk goed zal gaan passen in een functie. Dit maakt assessments meer dan ooit belangrijk in de selectie van de juiste kandidaten. Wil je zeker weten dat je de juiste kandidaat in huis hebt om te kunnen groeien? Laat een assessment afnemen en het wordt snel duidelijk!

Meer weten over de verschillende assessments die wij aanbieden: Cognitie, Persoonlijk, Drijfveren, Competenties, Wendbaarheid of onze Leiderschapsscan? Of heb je een maatwerkvraag?
Neem contact op met ons via 070 361 7009 of info@drbgroep.nl en wij helpen je graag!

 

Leave a Reply