In de afgelopen maanden is op ieders LinkedIn-feed ongetwijfeld al veel voorbijgekomen over het thuiswerken. Hoe gaan de kantoren ermee om, wat voor invloed heeft het thuiswerken op de productiviteit, of hoe kun je het beste jouw thuiswerkplek inrichten? Vanuit elk perspectief is er al wel over geschreven. Veelal ligt de focus in die stukken echter op het hier en nu, maar wat voor invloed heeft het op je carrière op de langere termijn?

Wij spreken dagelijks veel advocaten, notarissen en fiscalisten. Iedereen ervaart het thuiswerken op een eigen manier. De een vindt het gebrek aan reistijd prettig, de ander vindt het uitdagend om het thuiswerken te combineren met het gezinsleven, maar in ieder gesprek komt hetzelfde terug: “ik mis mijn collega’s”.

Een babbeltje bij het koffieapparaat, bij elkaar binnenwandelen om even te sparren, of gewoon even bijkletsen. Op afstand is het allemaal net iets moeilijker. Vooral in de beginjaren van je carrière is het belangrijk om zichtbaar te zijn op kantoor. Zo kun je niet alleen jezelf in de kijker spelen en laten zien wat je kunt, maar het is ook leerzaam en goed voor je ontwikkeling om contactmomenten te hebben met meer ervaren collega’s. Vanuit dit oogpunt kan het massale thuiswerken niet alleen de gezellige contactmomenten met collega’s wegnemen, maar kan het ook invloed hebben op het leertraject van starters.

Het is belangrijk om aangesloten te blijven met je collega’s. Niet alleen in Zoom-meetings en virtuele vrijdagmiddagborrels, maar ook gewoon door regelmatig een-op-een met elkaar te bellen. Als je de mogelijkheid hebt om naar kantoor te gaan, benut die dan ook optimaal. Inhoudelijk werk kan veelal – en soms misschien zelfs beter – thuis worden gedaan, maar juist voor de sociale ontmoetingen is het kantoor onmisbaar.

Op de langere termijn is het ook goed om te zorgen dat je je niet over de kop werkt. Het is al welbekend dat het thuiswerken ervoor kan zorgen dat zakelijk en privé in elkaar overlopen; dat de laptop constant open staat en je gemakkelijk nog even doorwerkt ’s avonds. Het is belangrijk om je werk goed af te kaderen, zowel in tijd als in locatie. Op die manier kun je wat beter de spreekwoordelijke deur achter je dichtdoen aan het einde van de dag.

Aan de andere kant zien wij dat de groeiende mate van acceptatie rondom flexibiliteit (al is het nu noodgedwongen tot stand gekomen) juist ook prettig kan zijn. Geen reistijd en dus meer tijd voor je privéleven, maar ook de verhoogde productiviteit kunnen bijdragen aan een positieve en goede ontwikkeling van je gemoedstoestand en carrière.

Onder de streep draait het allemaal om balans. Balans tussen productiviteit en sociale contactmomenten, tussen vertrouwen en verantwoordelijkheid, en tussen werk en privé. Op die manier draagt het bij aan je persoonlijke groei.

Bij Dicke Röell Breedveld vinden wij persoonlijke ontwikkeling en groei belangrijk. Wij volgen legal professionals in hun carrière en onderhouden het contact. Wil je eens van gedachten wisselen over jouw persoonlijke groei en mogelijke carrièrekansen? Ga met ons in gesprek!

 

Leave a Reply