Een veelgehoord antwoord op de vraag op welke manier iemand bij die nieuwe, perfecte baan terecht is gekomen is ‘via mijn netwerk’. In de gesprekken die wij voeren komen veelal de termen ‘toeval’ en ‘geluk’ voorbij als iemand spreekt over de wijze waarop degene is geattendeerd op de perfecte volgende carrièrestap. Hoe zorg jij ervoor dat jij de volgende bent die op de hoogte wordt gebracht van z’n unieke carrièrekans? Hoeveel geluk en toeval komen hier eigenlijk aan te pas?

Jouw netwerk is een bron van nieuwe informatie. Een groot netwerk is dus van belang om up-to-date te blijven. Voor jouw persoonlijke groei is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van wat er speelt binnen jouw vakgebied. Een groot netwerk houdt jou hiervan op de hoogte en attendeert jou op zakelijke kansen. Ook op die unieke carrièrekans. Hoe groter jouw netwerk is, hoe meer informatie voorbijkomt en hoe beter jij op de hoogte bent en blijft van kansen. Alhoewel de kracht van een groot netwerk bij iedereen die wij spreken bekend is, staan maar weinig mensen te springen om te gaan netwerken. Het is echt niet nodig om avond na avond netwerkborrels af te gaan en zoveel mogelijk visitekaartjes uit te wisselen. Een positieve mindset is daarentegen wél nodig tijdens het netwerken. Richt je op hoe jij jouw kennis kunt vergroten door de gesprekken die je voert. Door je aandacht hierop te vestigen stel je jezelf open voor nieuwe informatie en haal je het meeste uit het netwerken. Tijdens de gesprekken waarvan je het minst verwacht iets te kunnen leren ontstaan juist nieuwe ideeën. Focus op het verbinden. Het enige wat je hoeft te doen is kennismaken met mensen en spreken over jullie loopbaan en expertise. Zo weet de ander op welke kansen jij geattendeerd wil worden en andersom. Benadruk het collectieve belang in het aangaan van nieuwe relaties. Om verbinding te maken is het handig om gedeelde interesses te vinden. De relaties die je aangaat met mensen die bepaalde interesses van jou delen voelen authentieker en persoonlijker.

Ons advies is om je netwerk te vergroten om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen jouw vakgebied én unieke carrièrekansen. Executive search kantoren spelen hierin een belangrijke rol. Zij zijn op de hoogte van wat er speelt binnen jouw vakgebied. Maak hier gebruik van en stel vragen aan de executive search consultants. Hoe zien jullie de recente ontwikkelingen binnen mijn vakgebied? Waar liggen op dit moment de kansen die goed aansluiten bij mijn ambities? Bij Dicke Röell Breedveld vinden wij persoonlijke ontwikkeling en groei belangrijk. Wij volgen legal professionals in hun carrière en onderhouden het contact. Zo zijn wij op de hoogte van hun wensen en ambities en kunnen wij ze attenderen op mooie kansen. Ga ook met ons in gesprek en wees de volgende die op de hoogte wordt gebracht van die unieke carrièrekans!

Leave a Reply