Natuurlijk willen we allemaal die ene, perfecte kandidaat vinden. Voor ons bedrijf, binnen ons team, maar ook in onze relaties. Iemand die aan alle voorwaarden voldoet. Wanneer we het vanuit zakelijk oogpunt bekijken gaat het dan om de juiste opleiding, precies de goede competenties voor de rol én passend binnen het team. Graag roep ik opdrachtgevers op om keuzes te durven maken. Want hoelang je ook zoekt, de perfecte kandidaat bestaat niet. En toch merken we vaak wel dat men daar naar op zoekt blijft. Bijna zoals de zoektocht naar het schaap met de vijf poten. Dan verwacht men dat iemand de juiste opleiding heeft, het liefst ook nog veel ervaring, beschikt over zowel de sociale als cognitieve competenties en zo verder. Net als in privé is zoeken naar dé ideale partner, te vergelijken met zoeken naar een speld in een hooiberg. En misschien is het zelfs nóg wel minder realistisch….

Bekijk het realistisch

Het is, zeker in de krappe arbeidsmarkt van nu, noodzakelijk om te kijken wat een kandidaat écht nodig heeft om goed te presteren in een bepaalde functie. Maak daarbij onderscheid tussen wat een “must have” is en wat een pré is. Begin vanuit het ideaalplaatje, en baken daarna af naar een realistisch plaatje. Maak daarbij onderscheid tussen competenties die absoluut nodig zijn binnen de rol en eigenschappen in iemands karakter of persoonlijkheid die gewoon prettig zijn.

Maak je team compleet

Onderzoek ook of degene die je op het oog hebt iemand is die je team compleet maakt. Kijk daarom naar welke persoonlijkheden er al in het team aanwezig zijn en wat er dan nog mist. Zorg voor een goede mix tussen bijvoorbeeld introverte mensen en extraverte mensen binnen je team. Het gaat om de balans, net als in de relaties die je in privé aangaat. Wanneer je daarin werkt met een statisch wensenlijstje en vervolgens afvinkt waar iemand niet aan voldoet, dan heeft het ook weinig kans van slagen. Het gaat om de klik, dat bekende onderbuikgevoel. Maar dan wel rekeninghoudend met een aantal zaken waarvan je zeker wilt dat die ene kandidaat of die ene vriend of partner ze heeft.

Zet assessments in

Het is, zeker op belangrijke posities, slim om te werken met assessments. Uit onze praktijkervaring weten we dat competenties veel zeggen over hoe goed iemand gaat presteren in een bepaalde rol. Dat komt omdat een assessment zowel kijkt naar cognitieve eigenschappen, als naar persoonlijkheid, als naar de drijfveren. En onder andere daarmee kun je zien hoe goed een rol bij iemand past. Op deze manier wordt de voorspellende waarde van iemands toekomstig functioneren verhoogd.

Neem contact met ons op

We nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen om verder te praten over dit belangrijke onderwerp. De moraal van ons verhaal? Zoek naar de meeste ideale kandidaat die beschikbaar is. Maar besef tegelijkertijd dat dé ideale kandidaat niet bestaat.

Leave a Reply