In onze eerdere blogs hebben we verschillende aspecten van de O-shaped lawyer belicht: deze juridische professional opereert in de breedte en is niet alleen slim en inhoudelijk goed, de zogenaamde de harde kant, maar dient ook aan de ontwikkeling van de softere kant aandacht te besteden. Zaken als kennis, tact, empathie, gevoel voor diversiteit en daarbij behorende persoonlijkheden zijn allemaal belangrijk om als O-shaped lawyer te functioneren. Kortom, er is veel focus op wát de advocaat doet. En veel minder op hoe het werk wordt gedaan. En dat kan anders, beter zelfs…

Het verhaal achter de inhoud

‘Dit aspect komt veel terug in de gesprekken die wij voeren. Bijvoorbeeld als iemand het heeft over partnerschap en doorgroeiambities. Hoe ontwikkel je een eigen praktijk, hoe vinden cliënten je, hoe bind je ze? Dat zijn, in het kort, een aantal vragen die ik voorleg. Vaak wordt geantwoord dat er gewoon goed advies gegeven moet worden. Kortom, men praat over ‘mooi’ werk leveren’, aldus Niels Huijgen, consultant bij DRB. ‘We vragen vervolgens goed door om te horen wat er achter hun antwoorden zit. We vragen hoe ze (willen) acquireren. Opvallend genoeg komt er op deze vragen vaak beperkt antwoord met (te) weinig creatieve gedachten, ook niet van de advocaten die zichzelf commercieel sterk vinden’, vervolgt Niels. ‘En juist daar is winst te behalen, want dat zijn zaken die de O-shaped lawyer goed in beeld heeft.’

Aanknopingspunten om verder te ontwikkelen

Wij dagen kandidaten hier graag in uit. Als je dan inderdaad inhoudelijk sterk bent, kun je dat dan ook goed overbrengen? Ben je in staat om een heldere uitleg te geven, goed te presenteren, of kun je goed artikelen te schrijven die impact maken?’, zegt Niels. ‘Het herkennen en verder ontwikkelen van deze eigenschappen helpen je om je te kunnen onderscheiden van de rest. En het zijn onder meer deze eigenschappen die in het profiel van de O-shaped lawyer passen. Klanten gaan er immers bijna blindelings van uit dat de inhoud klopt. Wat bied je nog meer? Dat is wat zij willen weten.’

Neem contact op

Wij houden advocaten een spiegel voor door vragen te stellen: hoe maak je die ambities dan waar? Welke stappen zet je? Waar kun je nog over nadenken? Wat kun je nog verder ontwikkelen? Waar kun je nog meer uithalen? Neem contact op, we helpen je graag.

Leave a Reply