‘De rol van advocaat verandert onmiskenbaar. Met name bij de bedrijfsadvocaten zie je deze ontwikkeling relatief snel gaan. Het is meteen ook de groep die in de afgelopen 10 jaar het meest in omvang toegenomen is. En naar verwachting stijgt het aantal bedrijfsadvocaten in de komende jaren nog verder. Wat we zien is dat advocaten meer en meer veranderen van technische vakspecialisten naar professionals die vanuit persoonlijk leiderschap meer in de breedte opereren. En dat dan vanuit openheid, eerlijkheid en áltijd met een eigen, authentieke inslag.’ Dat zegt Robert Dicke, founder en partner van Dicke Röell Breedveld Legal Search.

Van diepgaand specialisme naar the next level

‘T-shaped versus O-shaped lawyers noemt men dat ook wel, waarbij letterlijk het verticale streepje in de letter T staat voor de diepgaande specialisatie op vaktechnisch gebied. Het horizontale streepje staat als metafoor voor de kennis van zaken daar om heen. En juist die zaken ‘daar om heen’ gaan over het niet-juridische stuk. Uiteraard is juridische kennis heel belangrijk, maar de markt van nu vraagt om meer. Ook de markt waarin de aan kantoren gebonden advocaten opereren. Het gaat om de mindset van het individu en daarmee uiteindelijk van het hele team, zodat er nog beter aangesloten kan worden op de wensen van de klant. De zogenaamde O-shaped lawyer bezit het allemaal, waarbij de O in complete omvang staat voor termen als Original, Open, Opportunist en Optimist.’

Personal leadership

‘Vrij vertaald gaan de O’s over het inzetten van je persoonlijkheid, het zien en benutten van kansen en wegen bewandelen die niet direct voor de hand liggen. En over nieuwe inzichten, originaliteit, andere ideeën en het maken van de juiste beslissingen op het juiste moment. De O-shaped lawyer denkt niet áltijd als een jurist, maar is juist ook in staat om met de business van een specifiek bedrijf mee te denken, zonder daarbij de risico’s uit het oog te verliezen. En dat gegeven maakt hem bijzonder waardevol’, vervolg Robert.

Kort bericht in hectische tijden

‘Ik houd het relatief kort deze keer, want iedereen zal volop bezig zijn met het opstarten van het nieuwe jaar in januari. Toch druk ik graag op het hart om eens stil te staan bij de termen die ik heb genoemd. Hoe zorg je ervoor dat je van een T-shape naar een O-shape komt? Welke stappen ga je daarvoor zetten? En, specifiek voor partners: hoe formeer je een team dat bestaat uit juristen die de capaciteit hebben om hun persoonlijkheid zoals bovenstaand benoemd in de strijd te gooien? En wat als je niet meegaat met deze ontwikkeling?’

Uiteraard gaan we wederom graag het gesprek met je aan over bovenstaand thema. Neem contact met ons op voor een kop koffie en een goed verhaal.