Geen categorie

Waarom veel advocaten openstaan voor een loopbaan buiten de advocatuur…

By 23 juli 2019 No Comments

‘De vrijheid van je eigen agenda managen, naast je werk een privéleven onderhouden, thuiswerken en de mogelijkheid om parttime te werken: het zijn stuk voor stuk thema’s die de huidige generatie belangrijk vindt. Sterker nog, er wordt dusdanig veel waarde aan toegekend dat een behoorlijk aantal advocaten overweegt de wereld van de advocatuur te verlaten om hun geluk te gaan beproeven in het bedrijfsleven dan wel bij alternative legal service providers.’ Dat zegt Robert Dicke, partner bij Dicke Röell Breedveld Legal Search.

De wereld is veranderd

‘We hebben er al eerder over geschreven in voorgaande blogs, de millennial van nu wil meer dan alleen heel veel werken, carrière maken en vervolgens partner worden. Uit de gesprekken die we voeren met zowel kandidaten als partners van kantoren, merken we dat er nog altijd een verschil in zienswijze is tussen beide partijen. De huidige partners hebben immers zelf ontzettend hard gewerkt om te komen waar ze nu zijn. Het is alleen wel tijd om je serieus te realiseren dat de jonge garde dit niet meer op die manier ambieert.’

Dagje strand

Toegegeven, het klinkt wat gek: een dagje strand onder werktijd. Wat ik ermee bedoel is dat de advocaat van nu de vrijheid wil om op een mooie dag, bij wijze van spreken richting strand te rijden, de laptop mee te nemen en vanuit daar te werken. Flexibiliteit, de mogelijkheid om thuis te kunnen werken, minder uren maken zodat er meer aandacht aan de opvoeding van de kinderen kan worden besteed: dat is wat men wil. En om ons heen zien we het ook gebeuren, jonge advocaten die de overstap naar het bedrijfsleven maken, ervaren een ongekende rust waarbij er uiteraard wel hard wordt gewerkt. Zelden zijn er cliënten die zich ’s avonds melden waardoor de work life balance scheef loopt, er zijn geen torenhoge urennormen en, dat klinkt misschien wat kritisch, ook geen veeleisende partners waar je in basis lastig ‘nee’ tegen kunt of durft te zeggen’, aldus Robert.

De moraal van het verhaal

‘Uiteindelijk is het ook wat het is binnen de advocatuur. Wanneer je een stressvrije werkweek wilt in een beperkt aantal uren, dan moet je je serieus afvragen of jij wel geschikt bent om in die advocatenwereld te werken. Lange dagen, kritische cliënten en partners en een continu hoge werkdruk zijn nu eenmaal zaken die inherent zijn aan het werken binnen de advocatuur. Toch geloof ik wel dat de tijd inmiddels echt wel daar is. De tijd waarin partners zich meer moeten realiseren dat door de toegenomen mogelijkheden in de arbeidsmarkt, talent uit blijft stromen als zij niets veranderen. We horen het overigens ook van partners terug, dat er talentvolle mensen uitstromen waar ze dat niet van verwacht hadden. Ons devies? Blijf in gesprek met je medewerkers, zorg ervoor dat je weet wat ze drijft en speel zoveel mogelijk in op wat zij belangrijk vinden. Een slim kantoor verkleint de afstand tussen de partners en de medewerkers zoveel mogelijk, zeker in de huidige arbeidsmarkt waarin schaarste de norm is geworden.’

Praat met ons

We spreken dagelijks partners, advocaten en allerlei kandidaten die elk vanuit hun visie in de wedstrijd zitten. Zet onze kennis en ervaring in om jong talent binnen je kantoor te houden of, wanneer je dit als kandidaat leest, om te leren op welke manier je het beste het gesprek met die partner aan kunt gaan. We komen graag naar je toe en uiteraard ben je ook van harte welkom bij ons op kantoor. Hoe dan ook, praat met elkaar en speel, binnen realistische kaders, in op elkaars behoeften. Daar wint immers iedereen bij…