Geen categorie

Een goede intake: noodzakelijk voor invulling van de vacature

By 10 juli 2019 No Comments

‘We zien vaak dat organisaties denken te weten wat voor profiel ze zoeken, maar in de praktijk blijkt het vaak behoorlijk complex te zijn om een goede invulling te geven aan een gezocht profiel. Als je niet goed weet wat je zoekt, dan wordt het erg lastig om een geschikte kandidaat te vinden.’ Aan het woord is Naomi Linder, Consultant Search & Selectie en Assessments. ‘Wij helpen organisaties daar graag bij en dat begint uiteraard bij een goede intake. Wij proberen zo goed mogelijk vooraan in de keten te helpen om bepaalde keuzes te maken en om op die manier zo duidelijk mogen te krijgen wat er nodig is. Vooral bij organisaties die in transitie zijn, merken wij dat het meedenken in dit proces waardevol is. Juist wanneer aan de voorkant alles zo goed mogelijk in kaart wordt gebracht, zal het proces om de gewenste kandidaat te vinden efficiënter verlopen.’

Kijk verder

‘Vaak zien wij dat bij een intake proces vooral HR of het management team betrokken zijn. Wij vinden het juist waardevol om breder dan dat te kijken, door bijvoorbeeld ook in gesprek te gaan met andere leden uit het team. Zij kunnen vaak aangeven wat in hun ogen goed werkt en op deze manier krijg je zoveel mogelijk informatie vanuit verschillende lagen van een organisatie of team. Wat wij daarnaast vaak zien is dat men van nature op zoek gaat naar soortgelijke types die er al binnen het bedrijf actief zijn, ingegeven door de macht der gewoonte. Wij proberen organisaties ook uit te dagen om verder te kijken dan dat, en soms te kiezen voor het aannemen van een ander type persoon binnen de organisatie. In een schaarse arbeidsmarkt kan dit andere deuren openen. Bovendien kan een verfrissend profiel met een andere blik en een bepaalde veranderdrive je organisatie vaak vooruit helpen.’

Belangrijke tip

‘Mijn tip? Sta goed stil bij een nieuwe vacature. Breng vooraf alles zo goed mogelijk in kaart en focus duidelijk op wat je zoekt. Kies niet voor een snelle zoektocht, omdat je zo snel mogelijk een bepaalde vacature ingevuld wilt hebben. Investeren in het proces vooraf werkt uiteindelijk efficiënter. Kijk vanuit meerdere invalshoeken en betrek mensen uit het team bij het aannemen van een nieuwe collega. Blijf ook scherp op waaróm je nu juist bepaalde competenties of specifieke ervaring in een persoon zoekt. Zijn de competenties inderdaad zo van belang als je denkt? Of spelen er, mede door veranderingen in de branche, inmiddels ook andere belangrijke zaken een rol? Wat is noodzakelijk qua ervaring en talenten, en wat is een pré? Wij helpen je om het proces goed op gang te brengen, keuzes te maken, de juiste talenten in kaart te brengen door middel van interviews en assessments. Door op deze manier met vacatures en het aannemen van nieuw personeel om te gaan, ontstaan er nieuwe zienswijzen en worden kansen optimaal en slim benut’, aldus Naomi.

Neem contact op

Hulp nodig bij het in kaart brengen van wat voor talent je écht nodig hebt? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op.