Geen categorie

Rol advocaat-partner verandert steeds meer naar manager

By 22 mei 2019 No Comments

‘Een advocaat wil het liefst vanaf het állereerste begin betrokken worden bij een zaak. En daar zie ik direct een parallel met ons vak: ook wij zitten graag vroeg met elkaar aan tafel. En niet pas als de zoektocht naar een juridische professional al even bezig is. De arbeidsmarkt verandert immers en dat heeft direct gevolgen voor de manier waarop we met elkaar naar talent moeten kijken. Dat zegt Stephan Bamborough, headhunter en executive search consultant binnen Dicke Röell Breedveld.

Werknemers aan zet

‘Hoe je het ook wendt of keert: er is duidelijk sprake van een werknemersmarkt. Wanneer je als partner van een advocatenkantoor je rol uit blijft voeren zoals je dat altijd deed, dan mis je de boot. Het is inmiddels echt wel tijd om in een vroeg stadium na te denken over de opbouw van je team. Want die nieuwe medewerker vind je niet morgen. En óók niet overmorgen’, zegt Stephan. ‘De rol advocaat-partner verandert als vanzelf steeds meer naar die van manager. Je redt het niet meer als je puur inhoudelijk met zaken bezig bent, zonder te weten wat er speelt onder je mensen. Empathie, doorvragen en het gesprek aangaan zijn belangrijke termen binnen dit kader.’

Klassieke headhuntersrol voorbij

‘Het betekent overigens ook dat onze rol als sparringpartner verandert, ook wij sorteren in een vroeg stadium met onze opdrachtgevers voor op de groei van hun team. Bijvoorbeeld door uit te leggen dat in gesprek zijn met je medewerkers key is anno nu. Stel ze vragen als: waar sta je over 3 jaar en zit je nu nog wel op de goede plek? Het is een proactieve en positieve manier die helpt om je talent binnen de deur te houden, zodat je team compleet blijft. Onze rol, als klassieke headhunter is niet meer. Het gaat veel meer naar strategic sourcing toe, waarbij je diepgaand het gesprek aangaat met partners en kandidaten. In basis gaat het om je prioriteiten helder hebben, je zoektocht naar talent continu op het netvlies houden en actief de relatie met je huidige kandidaten en je netwerk koesteren’, aldus Stephan.

Praat verder!

Het spreekt voor zich dat we je graag verder helpen in deze toch wel ingewikkelde tijden. Bel voor een afspraak of kom koffie drinken bij ons op kantoor. We gaan graag open en vrijblijvend het gesprek met je aan.