Geen categorie

Dáárom is een assessment onmisbaar binnen het selectieproces

By 26 maart 2019 No Comments

‘Ook de wereld van assessments verandert continu. Waar mensen voorheen vaak een hele dag onder de pannen waren zie je nu dat er ook slimme online technieken worden ingezet om professionals diepgaand te testen.’ Dat zegt Naomi Linder, Consultant Search & Selectie en Assessments. ‘Het is niet ondenkbaar dat in de nabije toekomst bijvoorbeeld VR-technologie, Artificial Intelligence en Gamification steeds meer een rol gaan spelen. Door de inzet van online assessments weet je als werkgever nóg zekerder dat je de juiste persoon voor een specifieke functie aanneemt. Als je erover nadenkt dan is het ook heel logisch dat deze nieuwe mogelijkheden ook de wereld van assessments binnen treden. Ook in ons dagelijks leven duiken deze technieken immers meer en meer op en zijn ze bovendien waardevol.’

Waarom een assesment?

‘Juist in deze tijd waar het aanbod van professionals redelijk schaars is, wil je de kandidaten die je uiteindelijk selecteert op langere termijn inzetbaar houden. Dat bereik je alleen door vooraf grondig te testen, te onderzoeken eigenlijk, of de persoon in kwestie wel bij de functie past. En bij je organisatie en de cultuur die daar heerst’, aldus Naomi. ‘Een assessment biedt inzicht in de talenten van kandidaten en hun ontwikkelpotentieel. Dat werkt tweeledig: het is heel nuttig voor de organisatie, maar ook voor de betrokken kandidaat zelf. Ik geloof dat het sowieso goed is om zo nu en dan eens een assessment uit te laten voeren, ook bij een bestaande werkrelatie. Het houdt de relatie, de ambities en de ontwikkeling in de loopbaan voor alle partijen scherp op het netvlies. Door te testen blijf je met een open blik naar je loopbaan óf vanuit je rol als werkgever, naar het potentieel binnen je organisatie kijken.’

Gecertificeerde mensen

‘Binnen ons kantoor zijn wij door PiCompany gecertificeerd om online assessments af te nemen en terug te koppelen naar kandidaten. Wij werken met het IJsbergmodel. Dit model is een metafoor en stelt dat bepaald gedrag zichtbaar is (dat wat boven de waterspiegel ligt), maar dat een groot deel onzichtbaar is (dat wat onder de waterspiegel ligt). Denk dan aan kennis en vaardigheden, maar ook aan talenten zoals cognitie, persoonlijkheid en drijfveren. Al deze componenten samen bepalen wat voor gedrag iemand laat zien. En deze componenten kun je dan weer testen met betrouwbare en valide (online) instrumenten waardoor je ook een stukje objectiviteit toevoegt aan het selectieproces. Het is in praktijk immers lang niet altijd zo dat de persoon met de beste papieren, ook per definitie de meest succesvolle kandidaat is voor een functie.’

Houd focus

‘Wat we ook zeker aanraden is om vóóraf helder vast te stellen naar wat voor type kandidaat je eigenlijk precies op zoekt bent. Dat klinkt misschien logisch, maar we zien in de praktijk nogal eens terug komen dat hier niet altijd even bewust bij wordt stilgestaan. Daarom begeleiden wij organisaties graag om dit zo duidelijk mogelijk voor ogen te krijgen: wil je bijvoorbeeld graag dat iemand een bepaald werk- en denkniveau heeft? Ben je op zoek naar iemand die alles al in huis heeft of juist naar een high potential die nog niet alle kennis en ervaring heeft maar wél een groot ontwikkelpotentieel? Of kijk je vooral naar een bepaalde leiderschapsstijl? En wanneer past iemand eigenlijk goed binnen de heersende bedrijfscultuur? Door samen al deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, zijn wij in staat om de juiste assessments te selecteren die inzicht geven in de benodigde talenten. En uiteindelijk om een zo goed mogelijk en gedegen advies te geven over de keuze voor een bepaalde kandidaat in een selectieproces.’

Verder praten?

Mocht je meer informatie willen over de verschillende assessments die wij kunnen inzetten in ons selectieproces van passende kandidaten of heb je interesse in het afnemen van een assessment bij je huidige personeel of je toekomstig personeel, neem dan contact met ons op. We kijken uit naar je bericht!