Geen categorie

De strijd om de talentvolle professional is nu écht gestart, are you in?

By 17 oktober 2018 No Comments

De krappe arbeidsmarkt maakt het uitdagender om goede mensen aan te trekken. Maar ook de toegenomen concurrentie van (grotere) kantoren en de vele keuzes die kandidaten anno nu hebben om hun loopbaan vorm te geven, dragen er voor kantoren niet écht aan bij om snel en gemakkelijk kwalitatieve mensen te vinden.

Ruime keuze

‘We zien dat ervaren advocaten meer keuzemogelijkheden hebben: full-service kantoren, niche kantoren, de big-four, nieuwe toetreders (legal tech), voor zichzelf beginnen óf overstappen naar het bedrijfsleven waar legal departments professioneel opgebouwd worden.’

Aan het woord is Robert Dicke, mede verantwoordelijk voor legal search & selectie opdrachten binnen Dicke Röell Breedveld. ‘In onze dagelijkse praktijk horen we uit de arbeidsmarkt terug dat met name kantoren die te weinig onderscheidend zijn het moeilijk hebben om kwalitatief goede advocaten en (kandidaat) notarissen aan te trekken. Ondanks het feit dat het aantal advocaten dat opgeleid wordt nog altijd toe neemt, er zijn genoeg advocaat stagiaires beschikbaar, is de uitstroom tijdens of na de opleiding sterker toegenomen.’

De kracht van de grote steden

‘Bovendien zijn er, neem bijvoorbeeld alleen al in Amsterdam, veel kantoren bijgekomen waardoor de advocaten en (kandidaat) notarissen zich al snel in één van de vier grote steden begeven: dáár is het immers te doen. Wanneer je deze professionals naar een andere stad wil verleiden dan moeten er écht triggers zijn, bijvoorbeeld door een behoorlijk perspectief in de functie te bieden. Uit gesprekken met wikkende en wegende professionals leren we dat zij zichzelf onder meer de volgende vragen stellen in dit proces: Waarom zou ik die stap nú moeten maken? Wat is mijn perspectief als ik blijf zitten waar ik zit? Werken er minder mensen hoger in de hiërarchie, waardoor ik snel meer zeggenschap krijg? Kom ik te werken in een beter aangeschreven praktijk? Is er op termijn ruimte voor partnerschap? Kortom, men wil heel concreet weten wat er voor hen zélf in het vat zit.’

Ga het gesprek aan

‘Voor een kantoor betekent dit dat ze hun USP’s (Unique Selling Point) absoluut helder moet hebben: een duidelijk verhaal, concrete doelen en een dito strategie zijn het minimale wat je paraat moet hebben om die éne talentvolle professional aan te trekken’, aldus Robert. Vanuit Dicke Röell Breedveld hebben we een goed overzicht op de markt: we zijn sinds jaar en dag gesprekspartner, niet alleen voor kandidaten maar zeker ook voor kantoren, bijvoorbeeld over de manier waarop de arbeidsmarkt anno nu in elkaar steekt, hoe je betere mensen werft én hoe je zinvol samenwerkt met andere kantoren. Ook onze Legal Business Assessments spelen een belangrijke rol in het aantrekken van talent.’

Actie? Actie. Actie!

Kom koffie drinken aan de Burgemeester van Karnebeeklaan 17 in Den Haag. Of nodig ons uit op jouw kantoor voor een brainstormsessie, gesprek over de arbeidsmarkt of … We kijken uit naar je reactie!