Geen categorie

Heb jij wél genoeg aandacht voor bestaand talent binnen je organisatie?

Het gaat, zeker in de huidige arbeidsmarkt waarin goede mensen lastig voor een nieuwe baan te vinden zijn, vaak volop over het aantrekken van nieuwe vakinhoudelijk goede kwalitatieve professionals. Wat ons betreft mag het ook best wat meer over het behóúden van de, waardevolle, eigen mensen gaan.

Behoud eigen talent

In de gesprekken die we dagelijks voeren merken we namelijk dat de hardwerkende professionals, óók zij die zeer sterk overkomen, bij tijd en wijlen gewoon behoefte hebben aan een open en eerlijk gesprek. En dan bij voorkeur niet over het vak, maar vooral over de issues daaromheen. In praktijk gebeurt er te weinig met deze behoefte. Onder meer omdat er veel focus ligt op het aantrekken van nieuw talent.

Verstand versus gevoel

Natuurlijk hoeft het niet direct een gesprek te worden waarbij de doos tissues in de aanslag gehouden moeten worden. Maar het mag allemaal wél wat scherper en meer op gevoelsniveau plaatsvinden. Althans, dat is wat we beluisteren van de professionals zélf. Ons advies? Maak het met elkaar vooral niet groter dan het is, maar besef wel dat óók die zelfverzekerd ogende professional, graag eens van mens tot mens spreekt over zijn loopbaan, de stappen die hij of zij hierin kan en wil zetten en de manier waarop hij dit wil bereiken, ook met het oog op persoonlijke ontwikkeling.

Ga het gesprek aan. Maar dan écht

Tot slot, en dat lijkt een open deur: áls je dan iets vindt van elkaar of elkaars functioneren, ga dan het gesprek aan met de persoon waar het om draait. Logisch toch? Dat leren we immers onze kinderen al. Maar toch: je zult versteld staan van de verhalen die we horen. En als we dan vragen of de kwestie al met de persoon zélf is besproken, dan wordt het met regelmaat heel stil…

Even sparren? Of gewoon je vragen voorleggen? Bel! Of kom koffie drinken.