Civil law

Over goede professionals en het belang van een juiste cultuurklik…

Soms klikt het gewoon niet tussen de professional en de cultuur van een bedrijf. Lastig en vervelend voor beide partijen, maar dit zegt natuurlijk niets over de kwaliteit die iemand inhoudelijk aan de dag legt. Maar een ding is wel een feit: het kan de betrokken persoon behoorlijk onzeker maken. Goed om je dat te realiseren als management…

In bochten wringen

Zo kan het zijn dat mensen die, nadat ze enthousiast beginnen binnen hun nieuwe organisatie, een flinke knauw kunnen krijgen als blijkt dat ze tóch niet in de cultuur passen. Wat volgt is een intense periode waarin iemand zich in allerlei bochten wringt om wél op te kunnen gaan in het team. Meestal is dit zonder resultaat en soms geraakt iemand juist verder van zichzelf verwijderd, waardoor het contact met de anderen nóg krampachtiger verloopt. Vaak stapt zo’n inhoudelijk goede professional dan alsnog over naar een andere firma, maar wel met een rugzak die nét wat te zwaar voelt voor een frisse start…

De bekende vreemde eend…

Juist daarom is een goed assessment vóóraf zo ongelooflijk belangrijk, omdat we daarmee bij voorbaat al goed onderzoeken of de cultuur van een organisatie in combinatie met de karaktertrekken van de kandidaat succesvol kan zijn. Dan scheelt in sommige gevallen een nogal wat energie van twee kanten. En bovendien maakt het voor de betrokken kandidaat vóóraf duidelijk in wat voor soort omgeving hij of zij het beste gedijt. En weet je wat nu zo bijzonder is? Soms kiest men bewust voor een cultuur die tegenstrijdig met het persoonlijke karakter lijkt en pakt dit heel goed uit. Want soms voegt een vreemde eend in de bijt heel veel waarde toe aan een cultuur of een team waarin iedereen zo’n beetje op elkaar lijkt…

Meer weten?

Meer informatie over onze gerichte assessments? Bel of bezoek ons voor een kop koffie mét duidelijk verhaal.