Geen categorie

Hoe out of the box denk jij om de juiste match te vinden?

Het vinden van een passende kandidaat is geen sinecure. We merken dat men vaak dezelfde gebaande paden loopt, waardoor het bereiken van nét die ene persoon op die goede plek lastig blijkt. En het vált ook niet altijd mee om met een andere blik te kijken. Een blik die niet alleen zoekt naar degene die qua cv en achtergrond perfect binnen de functie past, maar ook heel bewust een klein stukje verder onderzoekt.

Praat ook buiten het profiel

Het is belangrijk om juist ook te praten met mensen die niet binnen het profiel lijken te passen, want daar komen vaak de grootste verrassingen en beste matches uit. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsjuristen die van grote corporates naar scale up internet business of start ups gaan of aan advocaten die een overstap maken naar strategy consulting.

Out of the box anno nu

Precies zo out of the box werkt het met de proactieve manier waarop we onze professionals benaderen. Open, inhoudelijk en snel. De tijd van lifetime employment ligt bovendien al tijden achter ons: mensen starten, veranderen, ontwikkelen en groeien verder. En zó moet het naar ons idee ook verlopen tijdens de zoektocht naar de beste professional op de beste plek…