Geen categorie

Het gaat al lang niet meer over vakinhoudelijke kennis alleen…

Hoe selecteer je de beste legal counsel? Het is soms killing. Die zoektocht naar talent. En al helemaal in deze tijd, waarin niet alleen het intelligentieniveau van een professional van belang is, maar ook andere factoren in toenemende mate een rol spelen. Je wilt immers ook weten of die nieuwe collega wel een stevige business partner is. En of hij of zij, los van het uitstekende cv, wel goed binnen de cultuur van de organisatie past.

Net dat stapje voor…

En precies daar zit hem de crux, want we merken dat het in praktijk nog lang niet altijd zo gemakkelijk blijkt om de juiste inschatting rondom toekomstig talent te maken. Want hoe weet je nu precies of iemand naast tomeloze ambitie ook verantwoordelijkheid neemt, impact heeft en kansen ziet? En op welke manier waarborg je de continue ontwikkeling van je mensen? Wat in élk geval positief bijdraagt is het laten uitvoeren van het Legal Business Partner assessment, omdat deze tot in detail aangeeft waar iemands kwaliteiten en verbeterpunten liggen. Kandidaten worden geselecteerd op persoonlijkheid en op competenties van de Legal Business Partner. Naast het inhoudelijke juridische talent selecteren wij met het assessment op de zakelijke capaciteiten en het adviestalent van de kandidaat. Is de kandidaat marktgericht, is hij/zij een trusted advisor die indruk maakt, kan de kandidaat de leiding nemen etc.? Het Legal Business partner assessment geeft u inzicht!

Het resultaat

Door inzet van de genoemde test ontstaat er meer directe marktgerichtheid doordat je nóg beter in staat bent om de juiste mensen op de juiste plekken te plaatsen. En dat houdt dan weer onverwachte verrassingen zoveel mogelijk buiten de deur. Goed talentmanagement gaat vandaag de dag allang niet meer alleen over vakinhoudelijke kennis. De Legal Business Partner Competenties zijn immers minstens net zo belangrijk om de kans op blijvend succes te vergroten. Nieuwsgierigheid gewekt? Voor meer informatie over het Legal Business Partner Assessment kan je contact opnemen met Barbara Röell, Executive Searcher en Career Coach bij Dicke Röell Breedveld, roell@drbgroep.nl