Geen categorie

Praat met je professionals en voorkom dat ze uitstromen…

Te snel van baan veranderen: het is iets dat gedreven jonge professionals regelmatig doen. Ze hebben het na een aantal jaar eigenlijk wel gezien bij hun huidige werkgever en gaan kijken naar wat de wereld nog meer te bieden heeft. En dat is zó jammer, want vaak blijkt er, nádat iemand zijn of haar baan heeft opgezegd, zomaar een grote verrassing uit de hoge hoed te komen omdat er intern nog volop mogelijkheden blijken te zijn. Mogelijkheden waarvan men het bestaan niet wist. Bijvoorbeeld omdat écht open gesprekken met de leidinggevende niet aan de orde van de dag (of het jaar) waren. Of omdat iemand zijn oor niet te luisteren legde bij de HR-afdeling die toch een goed overzicht van de nog te ontstane kansen heeft.

De eeuwige doe-het-zelver

Het is de mens ook een beetje eigen geworden om alles zélf op te willen lossen. Misschien is dat het gevolg van onze maatschappij die zich steeds meer op het individu richt. Aan de andere kant: er is nog nooit zoveel (online) gedeeld als vandaag de dag. Hoe dan ook: uit onze dagelijkse praktijk blijkt dat de nogal eens ongeduldige, ambitieuze professional vaak onvoldoende onderzoekt welke kansen er binnen de eigen organisatie zijn. Lang verhaal kort: een overstap blijkt soms helemaal niet nodig om (snel) het beoogde doel te bereiken.

Zó behoud je talent

Ga in gesprek met je professionals. Maak, samen met hen, de balans op. Waar staan ze? Wie zijn ze? Wat willen ze? Bespreek dit vervolgens met elkaar. Geef het aan als er mogelijkheden zijn om verder te ontwikkelen en spreek alle capaciteiten van persoonlijk leiderschap van de betrokken professional aan. De ontwikkel mogelijkheden samen op scherp zetten is altijd goed.

Bel je ons even als je vragen hebt?